Podle aktuálních světových trendů se barvy (naštěstí) vrací do našich interiérů. Ale natřít všechno jednou barvou? Chce to možná trošku odvahy, ale výsledek může být úžasný!

Color Drenching by se dalo do češtiny přeložit jako „zahalení do barvy“. Je to technika, kdy se v interiéru použije jedna výrazná, sytá barva na více površích v jednom prostoru. Barva se dá aplikovat na stěny, stropy, podlahy, nábytek i doplňky. Dosáhnete tím sladěného a působivého vzhledu. Takový prostor vás úplně obklopí, zútulní se a barva se stává hlavním prvkem přitahujícím pozornost.


Samozřejmě nejde o to natřít jednou barvou úplně vše. Ale třeba stěny a strop včetně podlahových lišt, obložení stěn a radiátorů. Nebo stěny a police na nich.  Stěny a dveře. Nebo stěny a nábytek.

Pokud vymalujete celou místnost, včetně stropů a dveří stejnou barvou, vytváří to úžasné pozadí, na kterém víc vyniknou další prvky jako nábytek a doplňky. Ty už pak samozřejmě volte spíš v kontrastních barvách, aby nesplynuly s barvou stěn a dveří, pokud to není účel. 

V místnostech vymalovaných výraznými odstíny, zvlášť tmavšími, nezapomeňte na dostatečné osvětlení, zejména to náladové, které večer vytvoří útulnou atmosféru a nasvítí zajímavé prvky v prostoru.


Mimochodem, paradoxně je tento způsob dekorování ideální pro malé místnosti. Všimněte si, jak stěny místnosti v tmavých odstínech jakoby zmizí a nechají vyniknout samotnému vybavení. Místnost tak vypadá větší než je.

Pro „zalití“ všeho jednou barvou  je důležité zvolit odstín, který doplní ostatní prvky v místnosti a podtrhne zamýšlenou náladu nebo atmosféru. Nemusí to být vyloženě tmavý odstín, můžete volit i střední sytost. Na světlé odstíny ale zapomeňte, neměly by požadovaný efekt.

Tuto techniku můžete použít v různých stylech interiéru, od moderních a minimalistických až po bohémské a eklektické. Když se to udělá dobře, můžete vytvořit jedinečný a nezapomenutelný prostor.

Na této fotce je interiér designérky Abigail Ahern, která zahalila do jedné šedohnědé barvy jak stěny a krb, tak i podlahu, okenní rámy a závěsy.

 

Tak co, troufli byste si na tuhle techniku? Napište mi do komentářů!

Víc ukázek najdete na mém Pinterestu.