Kuchyně jsou stále více srdcem našich domácností a pokud to dovoluje prostor, je kuchyň umístěná ve středu otevřeného prostoru krásným centrem. V takovém případě se hodí řešení se dvěma ostrůvky. Je to kuchyň ideální pro velké rodiny, které hodně vaří, často scházejí nebo pořádají večeře pro přátele a baví je společenský život.
Taková kuchyň se dvěma ostrůvky má hodně výhod
Nabízí velkorysou pracovní plochu. Když máme jen jeden ostrůvek, většinou slouží více účelům, třeba jak na přípravu jídla tak i posezení a konzumaci. Takto můžete jednotlivé činnosti rozdělit do více zón.
Máte víc úložných prostorů, protože skříňky můžou být z obou stran ostrůvků. Jeden z ostrůvků může sloužit k posezení, přičemž stoličky se dají krásně zasunout pod ostrůvek.
Většinou toto řešení zahrnuje sestavu vestavěných skříní na protilehlé stěně, kde jsou umístěny lednice, mrazák a spíž. Může tam ale být také vysoká trouba, mikrovlnka nebo kávovar.
Foto: Rifra (Zdroj)
Tady je pohled na stejnou kuchyň z jiného úhlu:
Foto: Rifra (Zdroj)
Takto otevřená kuchyň nabízí možnost být pořád v kontaktu s ostatními členy domácnosti nebo hosty.
Plánujete novou kuchyň? Přečtěte si 5 pravidel pro navrhování kuchyní a stáhněte si PDF průvodce zdarma >
V krásném historickém prostoru na fotce níže byla kuchyň zvětšena přidáním ostrůvku k oknu. Pokud bychom použili “klasickou” metodu jednoho ostrůvku lineárně k lince u zdi, měli bychom mnohem méně pracovního plochy.
Foto: Wren Kitchens (Zdroj)
Jsou tu ale i nevýhody
K ostrůvkům musíte mít mít vyřešený přívod elektřiny, plynu, vody a odpadu – vše musí být vedené podlahou a je potřeba na to myslet od začátku stavby domu nebo jeho rekonstrukce
Je potřeba taky mít k dispozici velký prostor. Ideální je pak umístit kuchyň ve středu takového otevřeného prostoru, kde pak můžete na jedné straně mít jídelnu, na druhé obývací prostor. Nebo může být kuchyň také na jednom konci a navazuje na ní jídelna a poté obývací pokoj. To záleží vždy na tom, jaké jsou vaše priority, jak žijete, jaký je běžný provoz domácnosti.
Tady je ukázka kuchyně se dvěma ostrůvky od studia McGee, které možná znáte z Netflixu. V jejich pořadu můžete sledovat jak takovéto projekty vznikají od A do Z.
Foto: Studio McGee (Zdroj)
Foto: Studio McGee ( Zdroj )
Takovouto velkorysou kuchyň asi nepůjde zrealizovat v paneláku. Ale pokud máte vhodnou stavbu jako třeba nějaký vzdušný loft, venkovskou usedlost, kde jste zbourali příčky nebo velkorysou moderní vilu, pak by tato volba mohla být zajímavým řešením.
Zajímavou možností je také udělat dva ostrůvky vedle sebe, v jedné linii, rozdělené uličkou.
Foto: Decorating Den (Zdroj)
I v kuchyni se dvěma ostrůvky ale musí být dodržená základní ergonomická pravidla. Například prostor mezi ostrůvky nesmí být moc malý, aby bylo možné bez potíží otevírat zásuvky i naproti sobě. Zase ale nesmí být moc daleko, aby se kuchař moc nenaběhal.
Pořád platí to, že je potřeba dodržet pracovní trojúhelník – tedy logické umístění lednice a spíše, dřezu a varné plochy, které musí být ve správném pořadí a opět ne příliš daleko od sebe. Obíhat ostrůvky s mokrou zeleninou, kterou jste právě opláchli, abyste jí mohli dát do hrnce na sporák, který je na opačné straně místnosti, není moc ideální… Ani chození s horkým pekáčem na velké vzdálenosti.
Ne každé řešení se dvěma ostrůvky je ale praktické
Na následujících obrázcích vidíte sice krásné, ale pro každodenní vaření ne tak pohodlné ukázky.
Udělat dva ostrůvky jen proto, že je to “designové zajímavé”, není dobrý nápad. Tady ta 20 cm široká mezera mezi ostrůvky nemá naprosto žádnou funkci – chodit se tam nedá a akorát to bude k vzteku při úklidu – do mezery nám bude pořád něco padat a špatně se tam dostaneme…
Foto: Oresi (Zdroj)
A tady je příklad toho, když je např. dřez příliš daleko od varného centra – tady nám prostřední ostrůvek vlastně brání v pohodlném přenesení omytých potravin ke sporáku. Také cesta od sporáku, kde např. opečeme maso, k troubě, kam chceme maso dát péct, je tady příliš dlouhá.
Foto: Home Atmosfere (Zdroj)
Varná deska přímo na ostrůvku, kde se i sedí, také není ideální. A to se netýká jen kuchyní se 2 ostrůvky, ale je to častá chyba u ostrůvků obecně. Není moc příjemné sedět přímo naproti horkým hrncům a prskajícím pánvím. Nehledě na bezpečnost – hlavně dětí.
Foto: Home Atmosfere Zdroj
Zdravím, jen vychytávka z naší kuchyně. Jsme doma čtyři (2 menší a 2 vyšší osoby) a všichni vaříme. Naše malá kuchyň je situována naproti sobě dvě linky a jedna část, ta se dřezem, varnou deskou, myčkou a částí pracovní desky je vyšší o řadu šuplíků aby manžela s dcerou nebolela záda a druhá naproti je nižší abych s druhou dcerou mohla pohodlně péct a míchat.
To je skvělé – když se nad návrhem kuchyně opravdu přemýšlí a když je možnost udělat to na míru. Není nad to přizpůsobit to svým potřebám – a taky se nebát si o to říct. V kuchyňském studiu nebo u truhláře. Nenechat si vnutit jejich řešení „tak se to dělá vždycky“ :-)
Tak nějak přemýšlím, při pohledu na přiložené fotky, nad významem a nutností dvou dřezů v jedné kuchyni. ?
To je podle mě právě to, že v takové kuchyni se vaří hodně. Může být pak pohodlné mít jeden dřez na přípravu – čištění zeleniny, omytí masa apod. Ten bude blíže spíže a lednice. A druhý na špinavé nádobí – blíže jídelny.
Ale samozřejmě – je to luxusní řešení :-)
V něčem podobném jsem bydlela v Polsku, kde jsme sharovali byt ještě s třemi dalšími kolegy. :) Našla jsem tam přes https://www.hitpraca.pl/praca/krakow/ praca Kraków… A musím říct, že to bylo extrémně praktické. Je vidět, že tam designér myslel na to, že bude chtít vařit více lidí zároveň a tak tomu uzpůsobil kuchyni. :) V Čechách jsem to ještě neviděla a to jsem těch různých AirBnb a podobných ubytování prošla fakt kvantum. Škoda. :)
To je velmi zajímavé řešením, jak si zařídit kuchyň. Musím říct, že se mi to líbí a při rekonstrukci budu o něčem takovém také přemýšlet. Zatím je to ale hudba budoucnosti. Teď momentálně rekonstruuji obývací pokoj, který už to opravdu potřeboval. Koukala jsem na tento e-shop se starožitnostmi https://www.antikart.cz/ a plánuji obývák vylepšit i dekoracemi tady odtud :-).