Chystáte se zařizovat kuchyň ve vašem novém bytě nebo plánujete rekonstrukci té stávající – a nevíte kde začít? Přeci jen, kuchyně jsou jednou z nejnáročnějších (a taky nejdražších) záležitostí v celém zařízení vašeho domova. Ale nemusíte mít strach, s pár tipy a radami to určitě zvládnete.

Je důležité mít plán a vědět, na co myslet nejdřív a na co až pak a taky na co nezapomenout. Na konci článku si proto nezapomeňte stáhnout myšlenkovou mapu, která vám s tím pomůže. 

 

Tady je 5 pravidel, kterých když se budete držet, dopadne to určitě skvěle:

1. Promyslete si své potřeby a rozpočet

Každý interiérový designér začíná svou práci tím, že dokonale zanalyzuje celý projekt a to, co jeho klient potřebuje. V kuchyních to není jiné. A i když si svou kuchyň chcete navrhnout sami, tak se vyplatí začít stejně, jako designér.

Musíte promyslet, jak budete každý den vaší kuchyň používat. Jaký je váš životní styl? Vaříte hodně? Jste velká rodina? Děláte velké nákupy a máte hodně zásob? Máte spoustu kuchařek, které chcete vystavit? Zvete přátele na opulentní večeře? Nebo má být vaše kuchyň spíš místem pro rychlé ohřátí doneseného jídla? Je nekonečně možností – musíte se ale zamyslet, co chcete právě vy. A nezapomenout myslet ani na budoucnost. Možná teď nemáte děti, ale až budou, budete určitě vařit víc…

Častou chybou je, že si nestanovíte rozpočet. Možná, že nemáte přesnou částku, zvlášť, když nemáte představu o cenách na trhu. Ale aspoň rámcově byste měli vědět, kolik do nové kuchyně chcete investovat. V rámci toho budete potom vybírat materiály i spotřebiče a nebo řešit kompromisy.

2. Nakreslete si půdorys

Nemusíte být zrovna vystudovaní architekti, abyste dokázali nakreslit jednoduchý plánek. Můžete použít čtverečkovaný papír, tam se hezky tvoří v měřítku, kdy např. 1 čtvereček může být 10 cm ve skutečnosti. Nebo zkuste některý s mnoha online programů nebo mobilních aplikací.

Teprve když si všechno změříte a zakreslíte, můžete se rozhodovat. Vejde se ostrůvek? (A potřebuju ho vůbec? Lidi po něm obvykle touží… Ani neví proč. Prostě se jim to líbí. Ale bude to i praktické?). Bude mi víc vyhovovat kuchyň do L nebo U? A bude tam pak dost místa na procházení, otevírání všech skříněk, nebude něco překážet?

Pohrajte si s vaším plánkem, zkoušejte různé varianty, dokud nebudete spokojení.

Možná taky zjistíte, že rozměry vašeho prostoru nejsou “standardní”, kam by se vešly přesně skříňky s předem danými rozměry z obchodů. Líp využijete prostor, když využijete truhláře a tvorby skříněk na míru. V této fázi spíš ale řešte, aby byl prostor využitý na maximum. Rozhodnutí, kde výslednou kuchyň pořídíte, nechte až na později.

3. Respektujte pracovní trojúhelník

    Teorie pracovního trojúhelníků může znít trochu složitě, když se to napíše takto:

     „Ramena pracovního trojúhelníku by mela být 122 – 274,5 cm dlouhá a součet stran maximálně 7m.“

    Ale trik je zkrátka v tom, abyste všechno v kuchyni měli při ruce, abyste se nenaběhali, a abyste pokud možno následovali proces prací v kuchyni:

    • Nejdřív přinesu nákup, dám ho do lednice – tj. chci to mít co nejblíž dveřím.
    • Potom suroviny vyndám z lednice na pracovní plochu – potom omyju ve dřezu – na pracovní ploše nakrájím – a jdu ke sporáku – a následně servíruji.

    Je dobré použít jednoduše selský rozum – ale opravdu si to promyslet. Představte si sami sebe jak běžně prostor používáte. Není dobré chodit s horkými hrnci přes uličku, kde můžou probíhat děti. Není dobré mít troubu X metrů od pracovní plochy, takže mě začnou pálit ruce i skrz chňapky, než tam dojdu. Mám dost místa na rozložení 4 talířů, když potřebuji nandat nedělní oběd?

    4. Buďte poučeni o materiálech

    Samozřejmě, chcete mít svojí kuchyň krásnou. A sladěnou se zbytkem bytu. Takže řešíte barvy, vzory, struktury… To je určitě taky důležité a skvělou pomůckou pro sladění všeho dohromady je moodboard (jak na to najdete třeba v mojí knížce Jak si zařídit domov).

    Ale ještě důležitější je vědět, jaké jsou možnosti.  Co je na trhu k dispozici? Kolik to stojí? Jaké materiály jsou vůbec vhodné právě pro vaší kuchyň, jaké jsou jejich výhody a nevýhody. Co je praktické. Co je spíš o nervy, když se něco rozlije…

    Dopodrobna se materiály (nejen) do kuchyní zabýváme v našem kurzu Navrhování kuchyní. Zabírají v kurzu jednu celou obsáhlou kapitolu, takže absolventi kurzu jsou poučení a budou vědět, pro který materiál se mají rozhodnout.

    5. Myslete na detaily

    Na detailech může pohořet celý projekt kuchyně.

    Jedna část detailů jsou ty estetické jako třeba ladící úchytky. Na to se ale obvykle nezapomíná.

    Zato třeba na dostatek elektrických zásuvek ano. Nemluvě o tom, když nesladíte jejich barvu se zbytkem kuchyně.

    (Tajný tip: Elektrické zásuvky nejsou dvakrát krásné, lepší je je “schovat” tím, že je uděláte ve stejné barvě jako je obklad zdi. A nebo ještě líp: použijete výsuvné zásuvkové moduly do pracovní desky nebo boku skříněk).

    Další kapitolou je osvětlení. Možná máte okno do zahrady, ale opravdu potřebujete i umělé osvětlení a to i u toho okna resp. nad ním. Nevaříte přeci jen ve dne…

    Takových detailů je ale mnohem víc… Vnitřní vybavení šuplíků a skříněk, systém dovírání a otevírání (s tichým dojezdem, elektrické…). Koš na odpadky nebo místo na třídění odpadu.

    Je opravdu důležité tohle všechno promyslet a mít jasné předem. Protože třeba přesekávat elektriku se vám určitě chtít nebude… Ale výsledná špatně navržena kuchyň, která bude nepraktická, vás bude štvát spoustu a spoustu let.

    Je toho opravdu hodně, na co se musí při navrhování kuchyní myslet. A možná se v tom cítíte trošku ztracení. Abyste na nic důležitého nezapomněli, připravili jsme pro vás dárek MYŠLENKOVOU MAPU PRO NAVRHOVÁNÍ KUCHYNÍ.

    Mapa bude vaším průvodcem během celého procesu a díky ní budete mít promyšlené všechno, co je pro vaší úžasnou novou kuchyň nezbytné.