Chytré telefony a tablety jsou dnes již nedílnou součástí našich životů. Mohou být skvělým pracovním nástrojem, na kterém můžete tvořit, sbírat inspiraci a vytvářet prezentace pro vaše klienty. Vybrala jsem pro vás 5 mých nejoblíbenějších aplikací, které jsou výborné pro různé fáze designérských projektů. (A všechny jsou zdarma!)

Trace (iPhone/iPad)
Tahle aplikace je výborná, pokud si potřebujete nějak vizuálně zaznamenat nápad, myšlenku, nebo chcete klientovi rychle načrtnout svou představu. Vyfotíte prostor, o kterém je řeč, pak přes tuto fotku přidáte vrstvu – jakoby průhledný papír – a na ten můžete kreslit. Ve finále můžete tuto vrstvu udělat zcela průhlednou a vaše kresba bude vidět přímo ve fotce. A nebo naopak uděláte z vrstvy „obyčejný“ papír, a máte samotný náčrtek. Samozřejmě můžete psát i popisky „rukou“ a pohrát si s barvami, kreslit rovnou, jen na papír, nebo rovnou do fotky…  U této aplikace určitě doporučuji použít dotykovou propisku, kterou koupíte za pár korun v papírnictví a můžete s ní přímo „psát“ na obrazovku (vypadá a funguje jako obyčejná propiska, jen na konci má měkkou černou gumu – touto částí reaguje na dotykových displejích)

trace1

trace3

trace2

Curator (iPhone/iPad)
Aplikace se vám bude hodit pro sbírání veškeré inspirace k projektům, ale také k prezentaci pro klienty. Každý projekt má svou nástěnku, která se skládá z mnoha okének. V každém okénku můžete mít fotku, ale také webovou stránku, text, kresbu, vizualizaci… Při celkovém pohledu vidíte vše pohromadě, jako koláž, ale pěkně uspořádanou. Jednotlivá okénka můžete libovolně přesunovat. A klientovi můžete pak vybrané obrázky nebou celou prezentaci elegantně ukázat. Lépe to uvidíte na videu:

 

Morpholio Board (iPhone/iPad)
Tato aplikace je vychvalovaná a oceňovaná třeba časopisem Elle Decor nebo blogem Design Milk, takže na ní také něco bude :-). Můžete opět vytvářet koláže, mood boardy, navíc přidávat popisky nebo nákresy.

morpholio-board

(foto via Design Milk)

Magic Plan (iPhone/iPad + Android)
Aplikace umí vytvářet půdorysy. Ale zajímavé je hlavně to, že dokáže interiér i zaměřit! Sice bych se na takové měření na 100% nespoléhala, je to přeci jen přibližné, ale pro nějaké základní předběžné změření a vytvoření prvotního půdorysu se to může hodit. Funguje to tak, že svůj mobil nejprve nastavíte dle instrukcí a pak namíříte na určitou zeď v místnosti. Aplikace si ji zaznamená a vy se přesunete k další zdi. A tak dále, až máte hotový celý půdorys. V něm pak můžete dále rovnou pracovat, přidávat nábytek apod. Podívejte se na videu, jak to funguje.

Všechny aplikace jsou zdarma ke stažení, jen některé mají pokročilejší funkce placené. Ale s těmi zdarma si většinou vystačíte.

A asi jste si všimli, že ty „nej“ aplikace existují jen pro iOS (iPad, iPhone). Není se co divit. S těmito přístroji se totiž krásně pracuje, vše je elegantní, intuitivní a pracovat na nich je radost. A tak je používají hodně právě designéři, návrháři, architekti a další kreativci. A proto právě pro ně a pro tato zařízení existuje tolik skvělých aplikací :-).

Vyzkoušeli jste nějakou aplikaci? Nebo máte jinou oblíbenou? Napište mi do komentářů!