Začátkem září opustil tento svět francouzský interiérový designér Christian Liaigre. Byl jednou z nejznámějších osobností na poli interiérů ve Francii, a pokud ho neznáte, měli byste to napravit, protože jeho práce je výjimečná a velmi inspirující. Pokud je Kelly Hoppen královnou britského interiérového designu, králem ve Francii by byl právě Christian Liaigre.

Zdroj

Když začal navrhovat interiéry v 80. letech, jeho čisté linie a přírodní materiály byly pro tu dobu dost netypické. Vytvářel nábytek a objekty, které reflektovaly jeho oddanost kráse a hledání rovnováhy, přesnosti v proporcích a dokonalosti v detailech.

Zdroj

Jeho luxusní styl bez zdobnosti nadchl mezinárodní klientelu, která toužila po autenticitě. Když se na jeho interiéry podíváte, možná si řeknete na první pohled, že jsou jednoduché až minimalistické. Ale je to právě ta dokonalost v detailech, propracovanost veškerých prvků a hlavně velký důraz na prostorové řešení samotného prostoru, které jsou na jeho práci zásadní.  Jeho klienty byli třeba Calvin Klein, Karl Lagerfeld nebo Bryan Adams.

Zdroj

Christian Liaigre se narodil v roce 1943 v La Rochelle ve Francii a studoval na škole Beaux-Arts de Paris a následně na L’école des Arts Décoratifs. Studio založil v roce 1985 a otevřel si první showroom na Rue de Varenne v Paříži.

Jako designér nejdřív navrhoval interiérové zařízení, ale brzy začal tvořit celé interiéry pro rezidence, prázdninové domy, kanceláře i interiéry privátních jacht a letadel.  Inspiraci nacházel ve francouzském modernismu, v asijském nábytku, africkém umění a jezdeckých proprietách jako jsou uzdy, sedla a třmeny – jeho otec byl veterinářem a dědeček choval koně.

Zdroj

Pokud byste chtěli na vlastní oči vidět a “okusit” jeho práci, můžete navštívit – kromě některého z jeho showroomů –  třeba pařížský hotel Montalambert nebo newyorský hotel Mercer.

Zdroj

V roce 2016 odešel do důchodu a své studio přenechal svým spolupracovníkům v čele s designérkou Frauke Meyer, kteří ale dál pokračují v jeho odkazu a drží se jeho zásad a stylu – interiérů, které jsou jednoduché, upřímné, moderní a nadčasové s důrazem na wellbeing.

Zdroj

V rámci digitálního pařížského veletrhu Maison&Objet (přednášku o 3 zásadních trendech z tohoto veletrhu najdete v našem klubu) proběhla i přednáška s názvem Liaigre – kreativní proces, ve které jsme se mohli seznámit s tím, jak Christian Liaigre pracoval a jak přistupoval ke klientům a projektům.

Tady je několik inspirativních myšlenek z této přednášky:

První návrh kreslíme rukou a přidáváme, gumujeme… Je to jako vytváření uměleckého díla. Skládání vrstev… Nikdy nepoužíváme 3D programy. Klient od nás dostane poslední a konečnou verzi tohoto obrazu.

]Film dokáže přinést mnoho emocí – stejné by to mělo být s interiérem. Měl by vyprávět příběh. Tvorba interiéru je jako tvorba scénáře pro film – designér je režisér.

Nemám pojmenovaný svůj styl. Podívejte se na mou práci a udělejte si obrázek sami.

Nejsem „editor“ nábytku. Design interiéru je jako haute couture: každý klient je jiný – můžeme vše udělat na míru jen a jen pro něj.

Cílem není být šokován designem, ale cítit se pohodlně.

Design interiéru – to je hluboké ponoření se do toho, co v něm bude člověk dělat každý okamžik dne. Kam pověsí malý ručník? Kam bude odkládat mobil a co vše si dává na noční stolek?  O tom přemýšlím už v první fázi projektu. To stojí nad designem.

 

Pro více obrázků a inspirace navštivte stránky www.liaigre.com