Charlotte Perriand se narodila v roce 1903. Podobně jako Florence Knoll, jejíž příběh už jste si tady na blogu mohli přečíst, byla Charlotte zprvu trošku zastíněná svými mužskými kolegy. Jenže tím, v jehož stínu stála, nebyl nikdo jiný, než slavný Le Corbusier. Dokonce jí prý, když se k němu přišla ucházet o práci, řekl “Tady ale nevyšíváme polštářky…”. Nicméně když viděl její práce, sám jí zaměstnání nabídl. A ona pro něj pracovat chtěla, protože její styl a přístup ladil s tím jeho.

Charlotte Perriand

zdroj obrázku

Výstava, která se z kraje letošního roku konala ve Fondation Louis Vuitton v Paříži ke 20 letému výročí úmrtí Charlotte Perriand, ukázala, že Charlotte byla plná originálních nápadů a její zásluhy na poli designu jsou nedocenitelné. Však také ve Francii si jí velmi považují a publikace o ní najdete v každém knihkupectví s odbornou literaturou.

zdroj obrázku

Vezměme například slavnou „Chaise Longue LC4“. Když ji uvidíte, vybavíte si okamžitě Le Corbusiera? Ano, jeho myšlenka byla udělat židli, na které by člověk “pololežel”. Doslova “stroj na odpočinek”. Ale samotný design byl dílem Charlotte Perriand (a Pierra Jeannereta abychom byli přesní) včetně myšlenky použít ocelové trubky. Inspirací Charlotte totiž byl svět letectví a automobilů. (S postupem času a kariéry potom ocel opustila a více se soustředila na materiály přírodní).

zdroj obrázku

U Le Corbusiera pracovala celých 10 let. Poté se dostala do Japonska jakožto poradkyně pro průmysl (Japonsko ji značně ovlivnilo i v její další tvorbě). Po návratu se dál věnovala interiérům a zařizovala takové prostory, jako byly třeba konferenční sály budovy OSN v Ženevě, čajovna v budově UNESCO, interiéry ambasád ale i soukromých budov. Vytvořila ale třeba i interiéry pro studenty v univerzitním městečku. Jeden takový pokoj vidíte na tomto obrázku:

zdroj obrázku

Za vrchol její kariéry jsou považovány apartmány v Les Arcs v alpském lyžařském středisku. Vznikaly v letech 1967-1982. Interiéry jsou minimalistické, protože Charlotte předpokládala, že lidé budou většinu času trávit venku. Nicméně třeba kuchyně jsou spojené s obytným prostorem, aby manželka mohla dovolenou trávit ve společnosti ostatních (dost revoluční na tu dobu…). Zařízení kuchyní a koupelen bylo prefabrikováno a dovezeno na místo v podobě buňky, kterou stačilo napojit na sítě. I díky tomu mohly být byty dokončeny velmi rychle.

zdroj obrázku

Její kariéra byla neskutečně bohatá a těšila se i dobrému zdraví, díky čemuž se dožila úctyhodných 96 let.

Byla socialistkou, feministkou, politicky se angažovala. Byla vášnivou fotografkou. Byla pro ní typická synergie mezi designem a uměním. Spolupracovala například s Picassem.

Její dílo nás nepřestává inspirovat i v dnešní době.

Dalo by se toho napsat ještě spousta, ale pokud Vás osobnost Charlotte zaujala a chcete vědět a vidět víc, doporučuji zhlédnout tato videa:

Video z výstavy ve Fondation Louis Vuitton v Paříži:

Video o apartmánech Les Arcs:

 

NEMÁTE TEĎ ČAS? ULOŽTE SI ČLÁNEK NA PINTEREST NA POZDĚJI!

Zdroje:
Charlotte Perriand, Inventing a New World – Elle Decoration UK February 2020
Charlotte Perriand – první žena francouzského designu, DesignCabinet.cz
Wikipedia.com