Každý rok netrpělivě vyhlížím nový katalog IKEA. Je to už takový srpnový rituál a ani letos to nebylo jiné. Přiznám se, že mám k IKEA velmi pozitivní vztah. Nejen že se mi líbí jejich celková filosofie a přístup, ale právě IKEA je vlastně jedním z impulsů, který vedl k tomu, proč dělám to, co dělám. Vzpomínám si na svou první návštěvu první pobočky v Praze na Zličíně. Bylo mi nějakých 13 let. Byla jsem zcela nadšená a chtěla jsem se tam schovat a po zavíračce bydlet ve všech těch pokojíčkách. A tak začla vnikat má láska k interiérovému designu :-)

Co mě tedy nejvíc zaujalo (a co ne) v letošním novém katalogu?

Skvělá je předně celková myšlenka katalogu „navrhujeme pro skutečné lidi“. Prostě pro reálné lidi, kteří si občas dají nohy na stůl, rozlijí kávu, jí na sedačce… Tenhle přístup by podle mě měl mít i interiérový designér – neměl by navrhovat a zařizovat designový a prakticky sterilní interiér s nejnovějšími trendy výrobky a zapomínat při tom, že tam budou žít lidé… Také jsem o tom psala kdysi v článku Nezařizujte dokonalé interiéry.

Super jsou také články, kterými je katalog protkán. Díky nim můžeme ještě více pochopit celkovou myšlenku a filosofii a ztotožnit se s ní.

Co mě ale překvapilo je, že v katalogu je velká spousta hodně tmavých interiérů, resp. zařízených v tmavých barvách. Mně se mnohé z nich líbí, ale myslím, že od IKEA u nás spíš očekáváme skandinávskou lehkost, vzdušnost a prosvětlené interiéry. Důkazem toho je i velká popularita blogů zabývajících se skandinávským stylem, které jsou prakticky stále dokola o bílé barvě. Vždyť i v článku na str. 120 se píše, že švédskost to jsou „bílé stěny, neupravené dřevo a světlo čajových svíček, které bojují s nekonečně šedým a ponurým zimním počasím.“ Takové interiéry mi tu tentokrát chybí. No možná už je čas na změnu… Ale přeci jen, některé kompozice už jsou tmavé až příliš, co říkáte?

PH136540

Co se týče nových výrobků (nejen přímo v katalogu), nemůžu nezmínit kuchyň SUNNERSTA. Skvělé minimalistické řešení v duchu nejaktuálnějších trendů. Možná jste si toho všimli i minulý rok na Designbloku, kde jedna expozice představovala nomádství jako životní styl, bydlení na minimálním prostoru, s minimem věcí, které snadno vezmete s sebou až se budete stěhovat. Jen snad že s touto kuchyní IKEA trochu předbíhá dobu, protože myslím, že u nás bude ještě nějaký čas trvat, než si na takovouto kuchyň zvykneme.

IKEA SUNNERSTA

 

Potěšil mě také stůl KNOTTEN pro práci ve stoje, protože o zdravotních problémech při dlouhém sezení u počítače vím své. Je super, že IKEA myslí i na to, abychom si při práci udrželi zdravá záda.

KNOTTEN-IKEA

Další krásnou novinkou je kuchyňská pracovní deksa BARKABODA s 3,5 mm silnou naolejovanou ořechovou dýhou na povrchu.

barkaboda

A líbí se mi i stoky KVISTBRO, i když myšlenka drátěných stolků s úložným prostorem není úplně nová a mohli jsme je vidět i u jiných výrobců.

KVISTBRO

No a našlo by se i pár dalších pěkných novinek – koše FLADIS, modulární pohovka VALLENTUNA…  Ale to by byl dlouhý článek…

Asi nemůžu říct, že by byl nějaký výrobek, který by se mi vyloženě nelíbil. Věřím, že každý si najde své místo v tom „svém“ interiéru. Ale myslím si třeba o čelních dvířkách s dekorem KALVIA, že se asi úplným hitem nestanou, protože se v interiéru brzy okoukají a budete je chtít vyměnit za jiné, pokud byste si je pořídili.

KALVIA-Range-IKEA-1

Možná trochu víc to tomuto dekoru sluší na obkladu za kuchyňskou linkou.

KALVIA-Range-IKEA-watercolour-splashback-pattern

Celkově je ale katalog povedený a je plný inspirace a nových trendů, které nás možná nutí přemýšlet trochu jinak nad tím, jak bydlíme…

Jsem moc zvědavá,  co na nový katalog říkáte vy? Jaké máte favority mezi novinkami? Co říkáte na tmavé interiéry? A je něco, co se vám třeba nelíbí? Napište mi do komentářů!

P.S. Víte, že od 1. září můžete v IKEA nakupovat online? Určitě dobrá zpráva! Vybranou věc si přidáte do nákupního seznamu a pak vyberete ze 2 možností – buď si vyzvednete v obchodě, nebo si necháte dovézt až domů. Ceny za doručení jsou vyšší než v klasických e-shopech, ale pokud to máte do obchodního domu daleko, při větší objednávce se to určitě vyplatí.

 

Všechny fotky: IKEA