A vlastně jakýkoli kreativní člověk. Fotografie je úžasný nástroj, který nám může pomáhat ve fázi tvorby i v zachycení konečného výsledku. Fotoaparát by se měl stát vaším věrným přítelem a průvodcem. Tady jsou 4 důvody, proč designér potřebuje fotografii ve své praxi a měl by se naučit alespoň základy fotografického řemesla.

1. Inspirace

Fotoaparátem (i tím ve vašem mobilu) můžete zachytit inspiraci kdykoli a kdekoli. Cokoli může zaujmout vaší pozornost – nějaký nábytek či doplňky v obchodě, barevná kombinace, kombinace vzorů a materiálů… Ať už je to na výstavě nebo v obchodě, nebo třeba v přírodě – inspiraci můžeme najít opravdu kdekoli. Udělejte si v počítači speciální složku a tam fotografie ukládejte.

2. Vaše portfolio

Ať už prezentujete svoji práci online nebo fyzicky vytištenou, potřebujete výborné fotografie, které ukážou vaší práci v tom nejlepším světle (a to doslova, když mluvíme o fotografii, dobré světlo je to nejdůležitější). Pokud jste interiérový designér, skvělé jsou fotografie “před a po”. Nezapomeňte si proto nikdy vyfotit daný interiér třeba na první schůzce s klientem. Taková fotka je i referencí pro vlastní práci na projektu. Protože vyfotit krásně interiér je opravdu umění, doporučuji buď absolvovat nějaký odborný kurz zaměření na fotografování interiérů a architektury nebo svěřit nafocení vaší hotové práce profesionálům – rozhodně se to vyplatí!

3. Marketing

Souvisí to s předchozím bodem. Pokud chcete prodat svou práci, (kvalitní) fotografie řekne více než tisíc slov. Fotky můžete použít nejen na svém webu ale třeba i na Facebooku, Pinterestu a jiných sociálních sítích, v letácích, inzerátech atd. A důležitá je i fotografie Vás samotných, ať lidé vědí, kdo jste a jak vypadáte.

4. Osobní využití

Když už se naučíte správně fotografovat, využijete tuto dovednost i v soukromém životě – budete mít krásnější fotografie z dovolené, z oslav, krásnější fotky dětí atd. atd.

V dnešní době, kdy fotoaparát vlastní téměř každý, může mít člověk dojem, že fotit je snadné. Ano, vyfotit něco dokáže každý, ale pokud se naučíte základy tohoto řemesla – od výběru správného fotoaparátu, přes světlo a kompozici po upravování fotek v PC, posunete se do úplně jiné úrovně. To vám pomůže ve vašem povolání či podnikání v interiérovém designu.

Tady na blogu je pro začátek třídílný seriál o tom, jak fotit, co potřebujete za vybavení atd. Tady máte odkazy:

Jak fotit interiéry I. – vybavení

Jak fotit interiéry II. – nastavení fototaparátu

Jak fotit interiéry III. – kompozice a úprava fotek v počítači