Vánoce jsou za dveřmi a možná patříte do skupiny lidí, kteří dekorují své interiéry každý rok téměř stejně. Protože máte svoje oblíbené ozdoby, možná dokonce z dětství. A držíte se rodinných tradic. Ale i v oblasti vánočních dekorací existují trendy. Ty si můžete každoročně „nakoukat“ ve Frankfurtu, kde se vždy v lednu koná veletrh Christmasworld (Ano, je to vlastně hned po Vánocích, výrobci jsou už teď připravení na sezónu 2024!).

Podobně jako na jiných veletrzích i tady vždy skupina expertů sestaví několik trendových předpovědí.  Jestli tedy letos hledáte nějakou změnu a originální inspiraci pro váš vánoční styling a nebo jste interiérový designér, dekoratér nebo i florista a je pro vás důležité o těchto trendech mít přehled, na následujících řádcích najdete potřebnou inspiraci.

TREND Č. 1: NEZNÁMÁ KRÁSA  (zvláštní a vznešená) 

Tento trend tvoří nečekané ozdoby a neobvyklé tvary, odlesky a magická hra světla. Najdete tu produkty s kovovým leskem, perleťovou úpravou, zrcadlové povrchy a barevné přechody. Kouzlo je v propojení tradičního umění s digitálními inovacemi. Třeba 3D modely na výrobu svíček se navrhnou ve studiu a potom se vytisknou v keramické továrně na 3D tiskárně. Co se týče barev tak v tomto trendu najdeme extravagantní odstíny jako je azurová modrá, broskvová (Pantone barva roku 2024) a magenta (Pantone barva letošní) nebo vínově červená, které se střídají s krásně něžnými odstíny nebesky modré, citrónové žluté, šedé a stříbrné.

Tento styl a barevné kombinace se hodí pro hravé lidi, kteří se nebojí odlišit a nelpí moc na tradicích.

 

Zdroj: Messe Frankfurt Exhibition GmbH

Svícen Anthropologie.com

Zrcadlové ozdoby Anthropologie.com

Lucerna, Kartell

TREND Č. 2: UKLIDŇUJÍCÍ PŘÍRODA (odpovědná a příjemná)

Tento trend je o propojení s přírodou a točí se kolem životního cyklu a pomíjivosti. Kreativně a udržitelně boří hranice mezi uměním, řemeslem a technologií. Typické jsou rostlinné motivy, motivy kamenů a minerálů. Někdy je kámen přímo materiálem daného výrobku, často je ale inspirací pro vzory, motivy a povrchy, které můžou být drsné a porézní nebo naopak hladké a jemné. Minimalistické ozdoby jsou často z přírodního nebarveného papíru. 

Paleta barev začíná třemi chladnějšími odstíny – inspirovanými lišejníkem, horským jezerem a surovým malachitem. Následuje neutrální paleta od bílého písku po kamenně šedou a tmavou skálu. Tři teplé tóny –  mech, dřevitý tón růže a jemná růžová – dotvářejí přirozenou barevnou harmonii.

Trend bude vyhovovat všem, kdo mají rádi přírodní materiály, útulnou barevnost, klid a žádné velké výstřelky.

 

Zdroj: Messe Frankfurt Exhibition GmbH

Dekorace Bloomingville, prodává Iodesign.cz

Ozdoby se strukturou, Anthropologie.com

PŘETRVÁVAJÍCÍ NÁPADY (vášnivé a evokující)

Ozdoby a dekorace s výrazným charakterem. Geometrické tvary jako disky, kužely a čtverce doplňují tradiční kulaté ozdoby. Na povrch jsou aplikovány efekty jako je mramorové žilkoví, struktura dřeva nebo moaré. Často tu vidíme pruhy v nejrůznějších podobách, od výrazných po jemné. Trošku inspirace minimalismem Le Corbusiera, Bauhausem, 60 a 70. léty i brutalismem.

Prim hrají intenzivní barvy. Petrolejové a modré nuance dominují chladné variantě, zatímco oranžovo-červená, fialová a okrová vytvářejí teplé barevné akcenty. Mezi tím figurují neutrální, kovové tóny cínové, železné a bronzově šedé.

Tento styl je pro lidi, kteří chtějí něco výjimečného, jsou odvážní, mají rádi výrazné barvy a Vánoce pro ně nejsou ani tak o tradicích jako o tom ukázat svůj jedinečný styl.

 

Zdroj: Messe Frankfurt Exhibition GmbH

Dřevěný designový vánoční stromek, Designpropaganda

Váza Shybuya, Kartell

 

Skleněné vánoční ozdoby, Koulier

 

Tak který trend se vám osobně líbí? Nebo zůstanete u svého osobitého stylu Vánoc? Dejte mi vědět v komentářích!

Každopádně už teď, v prosinci 2023 jsou jasné tendence pro vánoční dekorace na rok 2024. Už za pár týdnů startuje nový Christmasworld :-). Mrkněte na jejich web, jestli už teď chcete vědět, co bude in příští rok!

Dárek pro vás: Stáhněte si PDF průvodce vánočními dárky (nejen) pro milovníky designu