Často se zájemci o studium setkávám s otázkou, jestli má vůbec cenu měnit obor a stát se designérem, když už je přeci interiérových designérů strašně moc. Prosadí se vůbec? Není už trh „nasycený“?

Já nevím, kolik přesně máme u nás designérů, ale jedno vím jistě.  Pevně věřím tomu, že pokud v sobě máte nějaký sen a hrozně toužíte po jeho splnění, tak to není náhoda. Má to svůj význam. Třeba vesmír nebo svět, potřebuje víc lidí, kteří budou pro ostatní tvořit krásné prostory. Co já vím, co je ten důvod? Ale pokud ten sen máte, tak si ho musíte splnit. Od toho tu jste! 

Představte si, kdyby si každý řekl, že to, co chce dělat, už někdo dělá a tak radši za svým snem nepůjde. Co kdyby si to řekl majitel vaší oblíbené kavárny? Co kdyby si to řekla Beyoncé – že zpěvaček už je dost? Co kdyby si to řekl Van Gogh – malířů už bylo přeci dost… Co kdybych si já řekla, že škol interiérového designu už je dost :-D

O kolik dobrého bychom přišli, kdyby se lidi, dnes a denně, nerozhodovali jít si za svým snem?

Na architektonické školy se hlásí ročně tolik studentů… Asi nemají ten pocit, že architektů je hodně…

Např. na pražské ČVUT v roce 2021 přijali do bakalářského studia na obor Architektura a urbanismus 322 studentů, na stejný obor v Brně pak ve stejném roce na VUT pak 352 studentů (zdroj viz oficiální stránky škol). Asi ne všichni z nich školu dokončí, ale předpokládám, že většina ano. Tak si spočítejte, kolik nových architektů ročně přibude.

A druhá věc.

Uvědomte si, že na světě není druhý člověk, jako vy. Takže i když je třeba interiérových designérů hodně, nikdo nebude jako vy. Nikdo nemá vaše nápady, vaší osobnost, vaše nadšení, váš osobitý pohled na svět, váš styl.

Jacob Kowalski z filmu Fantastická zvířata a kde je najít v tom měl jasno :)


Podívejte se pro inspiraci třeba na sérii Architectural Digest, kde 3 různí designéři mají za úkol zařídit jeden a ten samý prostor. Je to dost výmluvné. Vždy to jsou 3 úplně různé podoby té samé místnosti.

Chápu, ten strach může být z toho, že nenajdete dost zákazníků. Ale to je to je spíš váš vnitřní strach – že nebudete třeba dost dobří. A na tom musíte zapracovat.

Svět potřebuje vaší jedinečnost, váš unikátní přístup k designu, tak do toho jděte! Když budete jedineční, tak si vás zákazníci, pro které “jste se narodili”, najdou! 

S marketingem, s tím “dávat o sobě vědět” a zbavit se obav – s tím vám ráda pomůžu! Domluvte si se mnou konzultaci. 

A kdo říká, že musíte být ten klasický designér, který navrhuje lidem bydlení nebo veřejné prostory? Třeba ten sen máte proto, že vaším posláním je mít obchod s úžasným nábytkem a doplňky, které na našem trhu zatím nejsou? Nebo je vaše poslání pomáhat lidem krásně bydlet jako pracovník nějakého úžasného studia nebo showroomu? 

Já nevím, proč ten sen máte, ale určitě si za ním jděte! Ten správný směr se vám odhalí cestou. Ale udělejte ten první krok :)