Každý rok vyhlíží milovníci barev a designu vyhlášení nové barvy roku firmou Pantone. Letos padla volba na  odstín Viva Magenta. Je to inovativní odstín nebo se jen v jiné podobě vrací něco, co už jsme viděli? A jaké je pozadí a důvody volby právě tohoto odstínu? A nejsou náhodou trošku kontroverzní? To se dočtete v tomto článku.

Barvy a trendy se vrací. Proto vám může být barva roku 2023 trochu povědomá. V roce 2015 totiž byla Pantone barvou roku zvolena Marsala – podobná vínová barva. A v roce 2001 to byla Fuchsia Rose. Průměrně desetiletý cyklus je ale pro trendy typický a nedá se tedy říct, že by to bylo špatně. Navíc letošní Viva Magenta má takový moderní náboj. Pantone ji popisuje jako „vibrující elánem“, „radostnou a optimistickou oslavu“ a „nový signál síly“. Řekli také, že „píše nový příběh“ a „vyjadřuje odvážného a nebojácného ducha“. To je něco, co v dnešní době potřebujeme.

Jaký odstín je „magenta“?

Podle Wikipedie Magenta (fuchsia) označuje červenou barvu s podílem fialové. Blízká je jí purpurová. Magenta vznikne splynutím modrého a červeného světla v poměru 2 dílů plné červené a 1 dílu plné modré, kvalitativně jde o čistou sytost barvy na barevníku mezi fialovou a červenou.

Barva byla vynalezena či lépe řečeno vytvořena francouzským chemikem François-Emmanuel Verguinem a téměř současně velmi podobný odstín anglickými chemiky Chambersem Nicolsonem and Georgem Maulem. Původně se ale barva jmenovala fuchsine respektive roseine. V češtině pro tento odstín často používáme právě název fuchsiová – odvozený od stejnobarevné květiny.

Kde se tedy vzal název magenta?

Název byl vybrán na počest vítězství Francouzů a Italů nad Rakušany v bitvě u města Magenta v Lombardii v roce 1859. Byť samotný odstín s bitvou přímo nesouvisí a navíc bychom si mohli říct, že to souvisí vítězstvím, odvahou apod., tak jak zmiňuje architektka a odbornice na trendy Elisabetta Rizzato, v době, kdy na Ukrajině zuří válka, která ovlivňuje celý svět, je volba zrovna tohoto odstínu v této souvislosti poněkud nevhodná.

A kontroverzní je i další věc.

Pantone píše, že inspirací pro tento odstín je barvivo košenila – karmín – známý jako E120 v potravinářství. Jde o přírodní červené barvivo vyráběné z vysušených těl hmyzu červce nopálového.  To je jedno z nejvzácnějších barviv, které lidstvo používá a také jedno z nejsilnějších a nejzářivějších, jaké svět zná. Na výrobu 1 kg  košenily je potřeba 70 000 – 155 000 jedinců.

Hmmm… Barvivo je to vzácné a je přírodního původu. Ale nic pro vegany! 

Vzpomínám si, jak se v roce 2019, kdy byla barvou roku oranžová Living Coral, objevily na sítích obrázky vybělených korálů jako protiklad – a upozornění na ekologickou katastrofu.

Jsem zvědavá, jestli někdo tady narazí na veganskou problematiku?

Obraz z roku 1777 – indián sbírající červce na výrobu barviva. Zdroj

Když ale pomineme tyto kontroverze, přiznejme si, že odstín Viva Magenta je krásný a inspirativní.

Jak použít tento odstín v interiéru?

Při začleňování Viva Magenty do vašeho domova je třeba si uvědomit několik věcí. Nejdůležitější je nekombinovat jí s jinými silnými tóny, protože by mohly přebít majestátní povahu tohoto výrazného odstínu.  A zkrátka by to už bylo moc!

Nejlepší je začít v malém a používat barvu na malé ploše, abyste si ji „osahali“, než se pustíte do úplného malování stěn. Tedy vymalovat maximálně jednu stěnu. Použít jí na polštářky a další drobný textil nebo na doplňcích a obrazech.

Harmonicky bude Viva Magenta působit s odstíny ze stejné rodiny – ale spíše jemnými, potlačenými, pastelovými. Interiér pak může působit velmi luxusně, zvlášť při použití materiálů jako je samet nebo hedvábí a doplněním zlaté nebo měděné barvy.

Chybu neuděláte ani při kombinaci s neutrály, s černou a nebo bílou barvou.

Krásná je kontrastní kombinace s tyrkysovou barvou.


Víc inspirace najdete na mém Pinterestu.

Jak říká Pantone, Viva Magenta je spojena se sílou, optimismem, radostí, kreativitou a sebevyjádřením. Tato barva může povzbudit sebevědomí a pomoct lidem cítit propojení s okolním světem a také povzbudit kreativitu a nové nápady.

Pokud se vám líbí, určitě stojí za to ji v interiéru vyzkoušet.

Dejte mi vědět v komentářích, co si o Viva Magenta myslíte vy!