Není to tak dávno, co jsem psala tady na blogu a nebo říkala studentům, že u nás není mnoho knih o zařizování interiérů k dostání a že se musí poohlédnout v zahraničí. To už ale není pravda, protože knížek začíná být víc a víc a to je dobře! Posledním přírůstkem do interiérové knihovničky je knížka designérky Ivy Šmídové s názvem Útulný domov krok za krokem. 

O Ivě vím, že je velmi úspěšnou designérkou s mnohaletými zkušenostmi a tak jsem se na její knížku velmi těšila. 

Co se týče formátu, je knížka ve stejné podlouhlé variantě, jako některé další knihy z oblasti interiérového designu – třeba Škola interiérového designu z nakladatelství Grada – takže vám budou k sobě v knihovně pěkně pasovat. 

Grafickou stránku můžu jen pochválit, vše je velmi přehledné, v knížce se dobře orientuje a obsahuje krásné fotografie (k těm ještě víc dále).

Obsah

Po motivačním úvodu najdeme v knize na začátku kapitoly Příprava a Dispozice. Potom už procházíme jednotlivé místnosti v bytě a jejich specifika při zařizování. Velká pozornost je věnována v samostatné kapitole tématu osvětlení. A nechybí ani informace o závěrečném doladění pomocí doplňků a dekorací a o výmalbě interiéru. 

Pro koho je knížka určená

Na obálce je napsáno, že kniha poslouží také studentům středních a vysokých škol. K tomu jsem byla, přiznám se, trošku skeptická, protože kniha je psaná primárně pro laiky, kteří si chtějí zařídit domov sami. Mnoho informací z knihy (např. o ergonomii nebo materiálech) studenti ve školách jistě probírají. 

Ale musím říct, že informace v knize vycházejí z praxe a dlouholetých zkušeností autorky. A to je něco, co právě studentům ve školách chybí. Sebelepší teorie vás nepřipraví na nečekaná události a komplikace, které se mohou v průběhu zařizování interiéru objevit. A proto ANO! Knížku by si i studenti oboru interiérů měli určitě přečíst!

Velmi užitečné je, že knížka obsahuje fotografie interiérů – často ve stavu před a po. Můžete si tak krásně porovnat, jak aplikace rad a principů z knihy může interiéru prospět. Vidíte, co bylo původně špatně. 

A nechybí tu ani ergonomické normy, o kterých laik často ani netuší, natož aby se jimi řídil. A přitom je to zásadní pro pohodlné bydlení. 

Iva se nebojí přiznat, že i ona dělala ze začátku chyby, ze kterých se poučila a každý další interiér, který navrhla, byl lepší a lepší. 

A upozorňuje, že člověk, který zařizuje svůj jediný dům – možná na celý život – nebude mít možnost se z chyb poučit a příště to udělat lépe. Chce to udělat na jedničku hned na poprvé. Nechce dělat drahé chyby. A vyvarovat se chyb vám tato knížka určitě pomůže. 

Myšlenky, které mě zaujaly

Zjistila jsem, že v mnohém má Iva stejné názory jako já :-). Například ohledně oblékání oken, používání podlahových lišt nebo v tom, že sebelepší kuchyňské studio vám nepomůže v tom, aby zbytek interiéru s kuchyní ladil. 

Moc pěkně až dojemně popsala Iva to, jak důležité je pro nás prostředí, v jakém bydlíme, na začátku kapitoly o ložnicích. 

“Náš pobyt tady na zemi by byl velmi krátký, pokud by se skládal jenom z významných okamžiků. Doma trávíme velkou část našich životů, a proto je tolik důležité mít prostor, který nám umožní oprostit se každý den, byť jen na malou chvíli, od dennodenních povinností”Iva Šmídová

Závěrem

Knížka je plná odborných informací na vysoké úrovni a přitom je podaná lidsky a srozumitelně, tak aby každý, kdo si sám zařizuje bydlení, podle návodu dokázal postupovat. Velkou přidanou hodnotou, jak už jsem psala, jsou praktické a konkrétní příklady z praxe. 

Jedinou malou výtku mám ohledně doporučeného programu pro nákres půdorysu v počítači. Iva doporučuje program SketchUp, který je na navrhování interiérů opravdu výborný. Ale není úplně snadný pro laiky a lidi co s ním nikdy nepracovali.

Lepší by zřejmě bylo doporučit některý více intuitivní a snadněji ovladatelný program – přeci jen lidé pro svou vlastní potřebu nemusí vytvářet detailní vizualizace a výkresovou dokumentaci. Doporučila bych třeba program Sweet Home 3D  nebo Homestyler.

Knihu Útulný domov krok za krokem vydalo nakladatelství Grada a koupíte jí třeba přímo v jejich e-shopu. A protože v jejich produkci vyšla i spousta dalších užitečných knih týkajících se interiérového designu, podívat se můžete taky na stránku s mnou doporučenými tituly.