Jak vybavit dětský pokoj? V dnešní době existuje celá řada možností, jak připravit pokoj pro miminko. Při uspořádání dětského pokoje byste měli mít na paměti také bezpečnost a zda jsou použité materiály odolné a snadno se udržují v čistotě. Je také dobré postarat se o vysokou estetickou úroveň a zkrotit své vlastní emoce, které často zakrývají skutečné potřeby dítěte. Móda nebo sny rodičů, které nebyly realizovány v dětství, se mohou projevit ve výzdobě dětského pokoje ve stylu Disneylandu, při tom mohou zapomenout na skříně, ve kterých by bylo možné uložit hromadu oblečení a hraček.

Když se blíží čas porodu, je čas přemýšlet o uspořádání pokoje pro dítě a vybavit jej veškerým potřebným příslušenstvím tak, aby bylo pohodlné pro dítě i pro rodiče. Jak stylově a prakticky vyzdobit dětský pokoj?

Dětský nábytek

Obvykle začneme vybavovat dětský pokoj výběrem nábytku. Musím přiznat, že dnes si na trhu můžete koupit funkční sady dětského nábytku, které jsou také krásnou dekorací místnosti. Ceny těchto setů jsou však vysoké a cena celé výbavičky pro dítě může přesáhnout rozpočet budoucích rodičů. Pamatujte, že dítě není tak náročné a nemusíte hned kupovat celou sadu dětského nábytku. Důležitá je postýlka pro miminko a široký prádelník, na který se vejde také na přebalovací stůl.

Dětská postýlka

Dětské postýlky jsou nejčastěji k dispozici ve dvou velikostech: 60 × 120 a 70 × 140 cm. Pokud dětský pokoj není příliš velký, zvolte menší model. Pokud najdete místo pro větší postýlku, vsaďte na praktičnost a funkčnost. Vyberte si větší model, ve kterém budete moci odstranit příčky a připojit standardní hrany. Díky tomu bude sloužit vašemu dítěti déle, až 6 let.

Je také velmi důležité zvolit matraci, která by neměla být příliš měkká nebo příliš tvrdá a správné povlečení. Pamatujte, že děti nepotřebují polštář, zejména vysoký, protože by měly spát naplocho. Pokud chcete pořídit polštář pro miminko, aby bylo vaše dítě v pohodlí, vyberte ten, který je určen speciálně pro kojence a je téměř plochý. Při výběru povlečení a polštářů věnujte pozornost složení materiálu, ze kterého jsou vyrobeny. Měly by to být pouze materiály se všemi požadovanými certifikacemi. Nejlepší polštářky pro kojence jsou vyrobeny ze 100% bavlny, která je prodyšná, jemná a nedráždí pokožku dítěte. Užitečným a velmi praktickým pomocníkem pro dětskou postýlku je rozhodně chránič příček. Novorozené dítě se ještě nemůže pohybovat samostatně v postýlce, ale několik měsíců staré batole už ano, a pak takový chránič pomůže zabránit zbytečným odřeninám a nepříjemným blízkým setkáním s příčkami.

Bezpečné místo pro převlékání a přebalování

Je důležité zajistit bezpečné místo pro výměnu, změnu a péči o dítě po koupání v dětském pokoji. Přebalovací stůl bude fungovat nejlépe. Můžete si vybrat z mnoha různých modelů stolů:

– přebalovací podložka na dětskou postýlku – dodatečně zpevněný přebalovací stůl, který stačí položit na postýlku. Upevňuje se na ni pomocí nohou nebo speciálního upevňovacího systému. Je to velmi pohodlné a praktické řešení pro rodiče.
– přebalovací pult pro komodu – velmi praktický přebalovací stůl, který lze umístit na komodu. Některé truhly mají přebalovací stůl, který lze odstranit, když je dítě starší.
– přebalovací pult – přebalovací stůl, který funguje dobře v malých místnostech pro děti. Přebalovací stanice pro děti je složena ke zdi, takže nezabírá prostor.
– přebalovací stůl na kolečkách – je to perfektní řešení, když přebalujeme děti nejen v dětském pokoji. Takový přebalovací stůl lze snadno přenést do jiné místnosti. Rám je obvykle vyroben ze dřeva, zatímco police jsou vyrobeny z dřevotřísky. Stůl je navíc vybaven dvěma kolečky pro efektivní a snadný pohyb.

Přebalovací pult je bezpečné místo, kde můžete volně přebalovat a oblékat své dítě, ale pamatujte, že vaše dítě je v bezpečí pouze, když stojíte vedle něj. Nikdy nenechávejte své batole bez dozoru, protože v tomto okamžiku nepozornosti může spadnout.

(partnerský článek)