Že koberec patří jen na zem? To už dávno není pravda. Aktuálním trendem je použití koberců a jiných textilních dekorací na zdech.

Historicky vzato, není to zase nějaká moderní záležitost. Už v dávných dobách lidé zdobili své zdi například textilními tapisériemi. Kromě estetiky měly takové dekorace i funkci zcela praktickou – totiž tepelnou izolaci.

To už dnes v době moderních materiálů a vytápění není potřeba. Ale proč se nevrátit k něčemu, co působí útulně, zajímavě a originálně? Na zdi přeci nemusí viset jen obrazy :-)

Tento trend následují jak firmy zabývající se výrobou koberců, tak umělci, kteří navrhují originální a zajímavé kobercové “obrazy”.

Mě osobně třeba nadchla série koberců vyrobená při příležitosti 100 let Bauhausu, které letos slavíme.

koberec bauhaus

Designérka Mareike Lienau převedla kresby 4 žen – designérek z období Bauhausu do podoby “kobercových plakátů” pro firmu LYK (mimochodem velmi sympatický německý výrobce koberců, který produkuje vlněné fair trade koberce s použitím přírodních barviv).

Britská designérka Lara Bohinc navrhla pro švédskou značku Kasthall sérii inspirovanou japonskými zenovými zahrádkami. Kolekce byla představena letos v Miláně.

kasthall

I klasičtější design se může stát zajímavým středobodem interiéru – třeba takové perské nebo beni koberce jsou samy o sobě uměleckým dílem – škoda po nich šlapat!

beni-koberec

 zdroj

Krásné koberce navrhuje i Patricia Urquiola. Třeba tyto pro firmu CC Tapis, které vytvářejí optický 3D efekt. Samozřejmě, můžou být na podlaze. Ale i na zdi se vyjímají úžasně.

koberce-urquiola

Firma CC Tapis je obecně takovou “superstar” v produkci zajímavých koberců. Tady vidíte její stánek z letošního Milána.

koberce-cc-tapis

Koberce CC Tapis se objevily i v top instalacích milánského designweeku – expozici Les Archanistes studia Pepe nebo kancelářích Vogue. Oboje jste mohli vidět v naší klubové přednášce o tom nejlepším z Milána (neviděli jste ji? Stačí se připojit k nám do klubu, čeká na Vás v archivu).

Tak co, líbí se vám použití koberců na zdi? Budete o tomto nápadu uvažovat třeba v nějakém svém dalším projektu? Dejte nám vědět v komentářích!

Foto: archiv firem není-li uvedeno jinak