Bílé stěny, bílé podlahy, sofistikované černobílé fotografie v černých rámečcích, trocha přírodního dřeva, šedá sedačka a monstera v květináči. Také je toto vaše představa skandinávských interiérů?

Do nedávna tomu možná tak bylo. Ale asi vás překvapí, že skandinávské interiéry takové nebyly “odjakživa. Tento styl má kořeny v době poměrně nedávné – v minulém století. Konkrétně se jeho sláva započala v roce 1930 na Stockholm Exhibition, kde byl představen modernistický a minimalistický životní styl a funkcionalismus byl tím největším trendem.

Ale dřív? I ve Švédsku vládlo a bylo “in” baroko se svým zlatem a bohatými barevnými odstíny. A v 18. století v době vlády Gustava III.? Elegantní potlačené pastely, hedvábí a damaškové vzory… V 19. století zase, s hnutím Arts and Crafts pocházejícím z Anglie, přišly barvy zemité – hnědá, zelená, makově červená nebo švestkově fialová… Ve 20. letech 20. století si seveřané pohrávali s Art Decem. A v 70. letech se zase vrátili k barvám doby gustaviánské…

A tak jako se mění trendy, tak jednoho dne dostaly severské interiéry šedo-černo-bílý kabátek a tento styl se stal tak populárním, že se zabydlel i v dalších zeměpisných šířkách, včetně těch našich.

Samozřejmě, vzhledem k podnebí v severských zemích tamní obyvatelé stále vyhledávají světlo, jas a teplo.

Nicméně v posledních letech nastala pomalá změna – trend se opět mění. Možná jste to také zaznamenali, pokud sledujete zahraniční blogy. A nebo vlastně stačí otevřít katalog IKEA… A vás už by to po předchozích řádcích ani nemělo překvapit.

Severská barevná paleta se pomalu odvrací od studené bílé a světle šedé a tíhne k silnějším, výraznějším odstínům.

V knížce New Nordic Color švédská novinářka Antonia af Petersens identifikuje 3 nové – řekněme trendy nebo styly, které v současnosti v severských zemích frčí.

Dark Eclectic
Tohle je pravý opak světlých bílých interiérů jak je známe. Interiéry v tomto stylu jsou typické použitím hlubokých intenzivních odstínů jako je lesní zelená, bouřkově šedá nebo modrá barva soumraku. Není překvapením, že tyto barvy nejsou “jen tak náhodné” – vycházejí totiž z dramatických barev severské přírody. Dalšími typickými prvky jsou proto přírodní materiály jako dřevo, kůže a sláma spolu s pokojovými rostlinami. Na tmavém pozadí pak krásně vyniknou eklektické doplňky.

dark eclecticzdroj a více foto

Bold Accents
V tomto stylu mohou zůstat klidně stěny světlé, ale jsou oživené jasnými a překvapivými akcenty v podobě dekorativních doplňků, barevných kuchyňských dvířek a výrazného nábytku.

bold accentszdroj a více foto

Majestic Pastels
Poslední styl jak název napovídá využívá pastelových barev. Nejsou to ale “sladké” barvičky jako růžová nebo mentolová. Odstíny jsou sofistikované, svěží a výrazné.

pastelszdroj a více foto

Zkrátka, seveřané se rozhodli pozvat do svých interiérů barvy. Já jsem rozhodně pro! Co vy? Myslíte, že se styl časem ujme i u nás? A že jednoho dne začneme vnímat pojem “skandinávský styl” jinak?

(náhledový obrázek – kuchyň Isabelly McAllister)