Programů na 3D vizualizace existuje velká řada a každý designér si musí vybrat ten, který mu bude nejvíce vyhovovat z hlediska výstupu i z hlediska ovladatelnosti samotného programu (a také ceny). Proto vám dnes představím další z vizualizačních programů, a to ARCHline.XP.

Obývací pokoj vytvořený v programu ARCHline.XP

Obývací pokoj vytvořený v programu ARCHline.XP

Tento program nabízí velmi propracované funkce, které opravdu usnadňují designérovi práci. Nemusí nic modelovat, jako například v progamu SketchUp. Zde je vše již připraveno. Podobně ale funguje třeba program pCon.planner, který je narozdíl od ARCHline zdarma. Jaké jsou tedy ty hlavní výhody, které tento program nabízí a kvůli kterým stojí za to uvažovat o jeho pořízení?

Program nabízí tři možné verze. Verze Studio je určená pro stavební projektování a architekturu. Verze Interior je, jak název napovídá, určená pro návrhy interiérů a verze Professional je kombinací verze Studio a Interior a je tedy komplexním řešením pro návrhy jak celých domů tak jejich interiérů.

Pokud se budeme bavit jen o verzi Interior, kreslení půdorysů a tvorba samotného interiéru probíhá podobně, jako v jiných vizualizačních programech, tedy začínáme kreslením půdorysu ve 2D prostoru. Snadno můžeme také tvořit netypické prvky jako zaoblené zdi nebo zkosené střechy a pod.

Program skutečně myslí na všechny potřeby designéra interiérů a nabízí funkce jako návrhy osvětlení, návrhy kuchyní a koupelen, vlastní návrhy čalouněného nábytku a nebo dává možnost navrhnout pokládku obkladů a dlažeb vč. kladečských plánů. Můžete vytvářet vlastní dekorace oken (závěsy, rolety…) a také snadno vytvořit obraz na zdi z fotky či obrázku. A dokonce přímo v programu vytvářet koláže (mood boardy).

A vytvoří samozřejmě i render hotového modelu (tj. výstup vč. světel, stínů, viditelných struktur materiálů – obrázek více podobný skutečnému světu). Lze dokoupit i doplňkový software na tvorbu profesionálních fotorealistických vizualizací.

Program nabízí mnoho možností výstupu: půdorys, řezy, pohledy...

Program nabízí mnoho možností výstupu: půdorys, řezy, pohledy…

Zajímavostí je možnost využití obsáhlé knihovny reálných zařizovacích prvků, které obsahují také výrobky firem jako je RAKO, SIKO, Ravak a další. Dále zde najdeme knihovnu různých zahraničních výrobců jak nábytku, tak textilií nebo tapet. Importovat 3D modely můžeme také z databáze Google 3D Warehouse.

Ojedinělá je funkce Virtual Staging, která Vám umožní do fotografie místnosti vložit zařizovací prvky, což se může hodit nejen při homestagingu, ale také pro rychlé návrhy či konzultace. Také můžete vytvořit 3D model nábytku z jeho fotografie.

Foto interiéru před a po zařízení v programu ARCHline

Foto interiéru před a po zařízení pomocí funkce Virtual Staging v programu ARCHline

 

Program ARCHline tedy nabízí velkou řadu šikovných funkcí, které usnadňují designérovi celý proces, urychlují práci a dovolují mu vytvořit skutečně vše, co má „v hlavě“ a může se stát komplexním řešením pro vaši práci. Doporučuji ale samozřejmě program vyzkoušet, protože jak jsem již zmínila v úvodu, s programem si musíte „sednout“ a musí se vám snadno ovládat. A pokud s podnikáním začínáte, určitě si vystačíte s programy, které jsou i pro komerční využití zdarma (např. výše zmiňovaný pCon.planner) a až budete mít zaběhnutou praxi a využijtete všechny nabízené funkce, můžete do nějakého programu investovat.

Program ARCHline.XP je v češtině a na stránkách prodejce najdete velmi mnoho informací, výukových videí i příruček a můžete si stáhnout zkušební verzi na 30 dní zdarma. 

Nevýhodou je vyšší pořizovací cena, která se pohybuje u verze Interior okolo 37.000 Kč. Verze Professional pak stojí okolo 65.000 Kč (podrobné informace, aktuální ceníky a případné slevy či akce sledujte na stránkách www.archline.cz).