Proč vlastně hledáme pořád inspiraci pro krásné bydlení? Prohlížíme časopisy, Pinterest, čteme blogy, nakukujeme do cizích bytů… Podle mě totiž my ženy instinktivně víme, že jsme to my, kdo vytváří „teplo domova“. Chceme pro naši rodinu vytvořit útočiště, místo, kde můžeme být spolu, relaxovat, povídat si, vařit a jíst, hrát si… :-). A mělo by být útulné, hezky vypadat, nabíjet nás energií (nebo naopak umožnit ničím nerušenou relaxaci).

Co když ale přes všechnu tu inspiraci pořád nějak nevíme, jak dosáhnout těch správných výsledků? Pořád se nám nedaří sladit barvy, nevíme, jakou barvou vymalovat, jaký by byl nejlepší nábytek a jak krásně naaranžovat doplňky? 
Moje odpověď má dvě části:
1) nesnažme se o nějakou „časopisovou“ dokonalost. Jde přeci o náš domov a v něm bychom se měli cítit skvěle. Měli bychom si vystavit věci, ke kterým máme citový vztah a vzpomínky. Použít barvy, se kterými se cítíme dobře. V neosobním interiéru, který bude jako okopírovaný z nějakého katalogu se stejně nebudeme cítit dobře. Co na tom, že židle po babičce zrovna moc neladí s barvou jídelního stolu? Důležité je, jakou hodnotu pro nás židle mají… Z interiéru by měla být znát osobnost jeho obyvatel (viz také moje přednáška Osobnost a interiér – zdarma si ji poslechněte zde).

Foto via Pinterest

2) na druhou stranu ale faktem je, že abychom se v interiéru dobře cítili, bylo by dobré dodržet pár zásad. Jsou to zásady z oblasti estetiky, které používá lidstvo snad už od dob starého Řecka. A i moderní vědy dokazují, že se člověk cítí dobře v prostředí, které je estetické, lidské oko má rádo symetrii, uspořádanost a harmonii. Všechny ty věci, které máme rádi, zase tak bez ladu a skladu do bytu poskládat nemůžeme :-)
Tyto zásady znají a používají interiéroví designéři (ale také například fotografové, výtvarní umělci apod.). A to je důvod, proč se nám „odborně“ navržené interiéry líbí na pohled. Mimochodem, někdo tato pravidla tak nějak automaticky „má v sobě“ a dokáže je používat, aniž by to vlastně měl podložené teorií. Ale podle mě je dokáže používat úplně každý, pokud se s nimi seznámí a pochopí je. A není to nic těžkého. Přitom znalost těchto pravidel je to „něco“ co odlišuje ty interiéry, které obdivujeme od těch, které nejsou nic moc… Zajímavé je, že v časopisech o bydlení vám tato pravidla nikdy neprozradí. Ukážou vám ty krásné výsledky, ale jak to, že to tak krásně funguje a vypadá?
Kromě těchto „tajných“ pravidel používají interiéroví designéři také jednu „zbraň“ – vizuální pomůcku v podobě tzv. mood boardu. Co to je a jak vám to pomůže v sladění interiéru si teď můžete přečíst na mých nových stránkách Bydlete krásně!
Srdečně Vás k návštěvě stránek zvu a pokud kromě mood boardu budete chtít také vědět, jaká jsou ta pravidla a principy, které používají designéři, vložte na stránce Bydlete krásně! svůj e-mail a přečtěte si o „tajemstvích bytových designérů“ a o mém novém video kurzu.