Vánoce jsou v současnosti pro mnohé znás spíše stresující záležitostí. Vše připravit, koupit stromek, dárky, napéct cukroví… A nezapomenout na dekorace. Víte ale, že dekorace vám mohou pomoci ke klidné a pohodové atmosféře? Podle amerického serveru About.com má čínské učení Feng Shui tu moc přinést i do vánočního interiéru klid a harmonii.

Jak na to?

Tip č. 1: Zvolte správné barvy

Podle učení Feng Shui musíme ve studené části roku podpořit v interiéru energii elementu ohně. Takže barvy jako červená, fialová a sytá růžová, zapálené svíčky, krb či světýlka na stromečku jsou to pravé. Možná proto je tradiční barva vánočních ozdob červená… Ovšem pozor – je nutné dodržet rovnováhu. Příliš mnoho „ohňových“ barev a světel způsobí nadměrný příval energie a hrozící emocionální bouře… Vyvažte proto tyto barvy s pomocí barev kovu nebo vody – modrou, bílou, šedou či stříbnou.

Tip č. 2: Umístěte vánoční stromek na to nejlepší místo

Pokud jste něco trochu o Feng Shui četli, asi už víte, že každé místo v bytě je dobré pro určitě elementy. Například vodní prvky (např. akvárium) je dobré umístit na sever či východ. Vánoční stromek patří k elementu dřeva. Nejlepší umístění je do východní, jižní nebo jihovýchodní části bytu. Pokud ale musíte stromek umístit jinam, pomozte si barvami, aby energie působila tím správným způsobem.

Sever – použijte element vody – modrá a šedá, černá a bílá
Severo-východ –  použijte element oheň a země – červená, růžová, žlutá, zemité tóny
Západ – použitje element země a kovu – šedá, zemité tóny, bílá
Severo-západ – stejně jako západ
Střed bytu – stejně jako severo-východ a jiho-západ

Tip č. 3: Použijte svíčky –  osvěžují a čistí energii

Pokud používáte malé čajové svíčky, nemusíte se starat o jejich umístění v bytě, dejte je na libovolné místo. Velké svíčky nebo velké skupiny svíček je dobré dávat do jižní, jiho-západní, severo-východní části bytu nebo do jeho centra. Nejlepší jsou přírodní svíčky – např. z včelího vosku.

Tip. č. 4. Použijte vonné esenciální oleje

Pro podpoření vánoční atmosféry můžete použít např.  mandarinku, citrón, skořici… Vůně podle Feng Shui pomáhá vytvářet energii tepla, čistoty a útulnosti.

I když učení Feng Shui je docela věda, myslím, že některé rady jsou určitě rozumné a stojí za to je vyzkoušet, co myslíte? Řídíte se třeba při zařizování tímto učením? Nebo vůbec?

Zpracováno podle článku na About.com
Foto via: marthastewart.com