a také dekoratérem, abych byla úplná. Oficiálně u nás žádnou definici nebo zákon upravující jednotlivé pojmy nenajdete. Můžeme se ale inspirovat v zahraničí, kde platí obvykle toto:

Architekt se zabývá stavbou domu, jeho exteriérem, propojení s okolím, řeší materiály pro stavbu domu, napojení na inženýrské sítě, rozložení a velikost jednotlivých místností (nebo bytů) uvnitř stavby, výběr oken a dveří, řeší rozvody elektřiny a vody. V určitých případech řeší i obklady, dlažby a další podlahové krytiny a systémy osvětlení. Dalo by se tedy říct, že architekt řeší, jak bude dům fungovat. I když i vzhled je samozřejmě důležitý. Architekt musí mít vystudovanou vysokou školu.

Interiérový designér se zabývá vzhledem a stylem – tedy jak bude interiér vypadat. Může řešit osvětlení. Může řešit výběr obkladů a podlahových krytin. Zaměřuje se na výběr materiálů, povrchů, nábytku, textilu, barev, okenních dekorací, tapet… Dokáže navrhnout kuchyň nebo koupelnu a dokáže vám navrhnout nábytek na míru. V zahraničí (zejména USA) platí, že člověk, který si říká “interiérový designér” musí mít vystudovanou patřičnou, obvykle vysokou, školu a získat u zkoušek titul a právo užívat toto označení. Většinou je i členem nějaké asociace. (V ČR toto není nijak upraveno zákonem, interiérový design je činnost volná).

Dekoratér je pak obvykle člověk, který řeší hlavně, jak už název napovídá, finální dekorace, hlavně textilní, drobný nábytek, barvy, doplňky apod. Může se kromě interiérů zaměřovat i na dekorace pro určité příležitosti – party, oslavy apod. Může nabízet “kosmetické” proměny bytů (redesign). Nemusí mít přímo konkrétní diplom z vysoké školy. Jeho práce je vlastně jen část práce interiérového designéra, který naproti tomu řeší třeba i tvorbu nábytku na míru, návrhy kuchyní a koupelen, rekonstrukce, kde je nutné měnit dispozice bytu atd.

Teorie je jedna věc a je pravda, že v praxi se jednotlivé profese prolínají. Interiérový designér může stejně jako architekt řešit půdorysné uspořádání bytu. Dekoratér může stejně jako interiérový designér vybírat tapety. Architekt se někdy může pustit do rekonstrukce nebo navržení nábytku na míru prostoru nebo si interiérový designér navrhne křeslo (což už je spíše produktový design).

Určitě není jedna profese víc nebo míň důležitá nebo potřebná. Každý projekt je jiný. Někdy je nezbytný architekt, bez kterého by nemohl být dům postavený, ale je dobré ho přizvat i k rekonstrukcím, kde budeme hýbat s dispozicí bytu. Asi po něm ale nebudeme chtít, aby nám vybral polštářky na sedačku nebo tapety a závěsy.

Pro klienty tedy platí, že by měli předem dobře vybírat, prostudovat např. na webu daného designéra nebo architekta, co nabízí, a také se podívat na reference, jeho předchozí práce.  Aby pro vás vybraný odborník dokázal udělat přesně to, co potřebujete.

Výjimkou není ani spolupráce všech těchto odborníků na jednom projektu – a kolikrát je to přímo ideální řešení.

A pokud se rozhodujete, jestli se vydáte na dráhu interiérového designu, také se zamyslete nad tím, co přesně budete chtít nabízet za služby, zda budete interiérový designér nebo spíše dekoratér. Ať tak nebo tak, vždycky si můžete najít ke spolupráci odborníky z dalších profesí a vytvořit tak dokonalý tým.