Jaká je nálada roku 2022? Podle odborníků z Duluxu lehká a optimistická.

 

Volba barvy roku zahrnuje důkladnou analýzu sociálních a dalších faktorů. Toho, co se děje ve společnosti, co lidé řeší, co potřebují. Pro letošní rok se tak do trendů propsala samozřejmě situace kolem Covid-19 a to, jak epidemie zahýbala našimi prioritami a způsobem, jakým jsme dosud žili. Globální trendy, se kterými pracovali v Duluxu při výběru barvy roku byly:

  • změna role našich domovů (už nejen na bydlení a odpočinek, ale i pro práci, učení, cvičení…)
  • uvědomili jsme si, jak moc je příroda zásadní pro náš život
  • na vzestupu je umění a jeho schopnost dodat nám pocit komfortu a/nebo inspirace
  • nové myšlenky, nápady a hnutí nás nutí přemýšlet nad tím, jak udělat naši budoucnost lepší

Diskuze dovedla odborníky k hlavní myšlence a tématu: Otevřené nebe a závan čerstvého vzduchu. To je to, po čem teď nejvíc toužíme a co spojuje společenské trendy.

 

Barvou roku 2022 podle Duluxu  je tedy odstín, který tuto myšlenku symbolizuje – Blankytně modrá (Bright Skies).

 

Tuto světlou blankytnou modř můžeme s trochou nadsázky nazvat barvou neutrální. Protože modré nebe se také “hodí ke všemu” – zelené barvě stromů, barvě země i všemožným barvám květů. Takže kombinovat jí není těžké.


ZAJÍMAJÍ VÁS BARVY ROKU VÍC DO HLOUBKY?

PŘIHLAŠTE SE NA WEBINÁŘ „BARVY ROKU 2022“.

VÍC INFO NA KONCI ČLÁNKU.


Při použití odstínu Bright Skies záleží, jakého efektu chcete v interiéru dosáhnout. Jestli víc klidného, přírodního a neutrálního. A nebo živého a veselého. Dulux nám nabízí pro kombinování 4 barevné palety.

1) MULTIFUNKČNÍ PROSTOR

Když má váš obývací pokoj sloužit spoustě účelů najednou, jedna barva nestačí. Když musíte mít v jedné místnosti kancelář, jídelnu, hernu, tělocvičnu… I to se dá pomocí barev jasně vymezit. Jemné tóny žluté, růžové a zelené krásně fungují s blankytně modrou barvou roku (jak jsem psala výše – modré nebe v přírodě taky funguje se vším). Sytější odstíny v této kombinaci budou mít dostatečně stimulační a optimistický vzhled. Jednotlivé barvy navíc skvěle poslouží k vymezení zón pro konkrétní činnosti v prostoru, který má víc funkcí.

 

2) PŘÍRODA PŘEDEVŠÍM

Tahle barevná paleta je plná krásných odstínů jako je šalvějová, mechově zelná, břidlicová, hnědá. Zase je tu to spojení s modrým nebem a všechny tyhle odstíny samozřejmě spolu s odstínem Bright Skies vypadají úžasně a klidně – odráží přirozenou paletu přírody. Paleta funguje dobře v moderních městských i venkovských interiérech.

 

3) MÍSTO PRO SNĚNÍ, KLID A POHODU

Všichni potřebujeme místo, kam se můžeme ukrýt před světem, načerpat inspiraci, jen tak snít… Tahle paleta zahrnuje jemnou růžovou, červenou a oranžovou barvu, které vyvažují chladnost modrého odstínu, dodávají mu teplo a měkkost.

 

4) OTEVŘENOST NOVÝM MYŠLENKÁM A NÁPADŮM

Závan svěžesti do interiéru i do našich myšlenek – to může přinést tato barevná paleta. Krásně se sem hodí doplňky ze dřeva, keramiky nebo lnu. Pro milovníky minimalismu jako stvořené. Paleta tvoří jednoduché a neutrální pozadí, takže se hodí k mnoha stylům interiérů. Díky své světlosti tyto odstíny násobí denní světlo v prostoru a vnáší do něj svěžest.

 

Jak použít odstín ve vašich interiérech?

Dobře bude samozřejmě vypadat na zdech. Můžete vymalovat touto barvou celý pokoj.

 

Ale já bych vás raději vyzvala k trošku kreativnějším řešením. Naše interiéry by přeci měly být taky trošku zábavné, s troškou vtipu nebo originality, zvlášť když v nich teď trávíme víc času než kdy dřív.

Odvážný ale vlastně přirozený nápad je použít blankytně modrou na strop místo obligátní bílé.

 

 

Nebo vytvářejte zajímavé focal pointy. Můžete tím podtrhnout architektonický zajímavý prvek interiéru (např. výklenek ve zdi), ale taky si takový prvek vytvořit, když na 4 stěnách není jinak nic, co by upoutalo pozornost.

Zdroj všech fotografií: DULUX.cz

 

Odstín Blankytně modrá má ve vzorníku Dulux číslo T0.10.70. Věřím, že se zalíbí spoustě lidem, protože je opravdu variabilní, co se možností kombinování týče a taky je to odstín velmi příjemný pro oko.

 

Jak se líbí vám? Dívali jste si i na barvu roku 2021. Cítíte změnu? Napište mi do komentářů!