V dnešní době máme pro inspiraci v oblasti interiérů nekonečně mnoho zdrojů. Máme Google, máme Pinterest, máme Instagram… A tak během pár vteřin můžeme najít spoustu obrázků na téma, které hledáme.

V tom je ale trošku kámen úrazu. Protože když hledáte například inspiraci na “rustikální kuchyň”, stejné výsledky vyhledávání se ukážou i všem ostatním. A tak nevytvoříte pravděpodobně nic originálního.

Interiérový design je ale z části profese umělecká (z velké části samozřejmě i technická) a měli byste do svých návrhů vnášet svou fantazii, své vlastní nápady, něco originálního.

Kam tedy chodit pro inspiraci, abyste nekopírovali návrhy někoho jiného? Mám pro vás pár tipů:

 

1) Jděte do galerie

Umění – obrazy, sochy, prostorové instalace. To vše vás může inspirovat. Ať použitými barvami a jejich kombinací, náladou a atmosférou, pocitem, jaký ve vás umělecké dílo vyvolává. A když už budete v galerii, nezapomeňte vnímat i samotný prostor. Jak jsou umělecká díla uspořádána,  nasvícena… I to je poučné a inspirativní.

Pro je třeba inspirativní použití světla v Rembrandtových portrétech. Možná je to i tím, že sama tíhnu k dramatickým a tmavším interiérům, kde jsou právě nasvícené ty zajímavé detaily. Úžasná byla výstava, kterou uspořádala Národní galerie v Praze. Mrkněte tam alespoň virtuálně.

   zdroj: ©National Trust Images/Chris Titmus

 

2) Jděte do divadla

Hledat inspiraci na interiéry na podiu divadla vám možná přijde zvláštní. Ale já sama jsem vždycky velmi obdivovala scénografii a to, jak scénografové dokážou perfektně podtrhnout děj samotné divadelní hry vhodnými kulisami. Mají velmi omezený prostor, kulisy musí fungovat ve vícero scénách. Mnohdy musí přijít s velmi kreativním řešením, kdy snadnou a rychlou proměnou kulis dojde k proměně scény. To je “vysoká škola” práce s prostorem. I bytové a zejména komerční interiéry jsou vlastně taky takové scény, kde se odehrává každodenní život a provoz. I kostýmy vás můžou inspirovat – použitím materiálů, barev a jejich kombinací.

V Praze máme každý 4 roky jedinečnou příležitost obdivovat scénografické umění na Pražském Quadriennale – nejstarší a největší mezinárodní soutěžní výstavě scénografie a divadelní architektury. Ta další bude až v roce 2023. Ale můžete se podívat na web.

zdroj

 

3) Jděte do přírody

To je taková “obyčejná” rada. Navíc teď v době koronaviru ani jinam chodit nemůžeme… Ale jak chodíte do přírody? Opravdu se díváte kolem sebe? Vnímáte struktury kůry stromů, barvy květin a listů, sluneční světlo a jak dopadá na různé povrchy? Procházejte se s očima otevřenýma!

zdroj

 


4) Cestujte

Tohle dělá spousta lidí. Přináší si z dovolených a cest inspiraci, ale i různé suvenýry, které jim mají připomínat dané místo. Zkuste ale na svých cestách nevnímat nejen barvy, materiály a architekturu, ale i pocity, atmosféru, vůně, chutě… Nemusíte nutně zařizovat interiér v marockém stylu. Ale mohl vás na vaší cestě po Maroku inspirovat zážitek, emoce, pocit, chuť. Zkuste se zamyslet, jak by se dal příběh z vašich cest zakomponovat do tvořeného prostoru, bez obligátních kýčovitých suvenýrů.

zdroj

 


A kam chodíte pro inspiraci Vy? Máte nějaké zajímavé tipy? Podělte se v komentářích!