O velkých muzeích nebo akcích spojených s designem ve velkých městech asi víte. Ale existuje i pár ne tak známých míst, která ale rozhodně stojí za návštěvu. Tady jsou 4 z nich. Schválně, o kterých z nich jste věděli?

Muzeum umění a designu v Benešově

V krásném secesním domě na benešovském Malém náměstí najdete vedle sbírek výtvarného umění a fotografií také oddělení architektury (i když zaměřené hlavně na stavby určené pro Benešovsko). Určitě je zajímavé podívat se třeba na návrhy budov od Kurta Gebauera, Vlado Miluniče nebo Alessandra Cottiho a mnohé další. V oddělení designu pak najdete sbírku nábytku, která zahrnuje kousky od konce 19. století do současnosti. Nejvíce je tu židlí, ale najdete tu i pár stolků a také smaltovanou kuchyňskou linku z konce 60. let. V muzeu se konají také různé worshopy a akce.

 

Design muzeum v Poděbradech Tohle muzeum už bohužel nefunguje

Zakladatelem tohoto muzea je firma Designpropaganda, která prodává designový nábytek a doplňky od světových výrobců jako je Vitra, Artemide nebo Kartell. Přes týden se sem můžete podívat jen na objednávku, ale v sobotu je pro veřejnost standartně otevřeno od 8 do 14 hodin. Je tu stálá expozice, archív a knihovna o designu.

Studijní depozitář nábytku v Kamenici nad Lipou

Spadá pod Uměleckoprůmyslové museum v Praze a na stránkách bohužel právě najdete informaci, že je dočasně uzavřen. Snad jej otevřou brzy, protože tady je to pravý ráj pro každého milovníka interiérů a nábytku. Najdete tu to nejlepší z nábytkového designu v ČR – od biedermeieru a historismu až po nové kousky vzniklé po roce 1990. Na vlastní oči tu můžete obdivovat díla od Dušana Jurkoviče, Josefa Gočára, Evy Jiřičné, Jerryho Kozy, výrobky firmy Thonet, ale i slavná díla zahraniční – od Mies van den Roheho, Charlese a Raye Eamesových atd. atd. Než otevřou, můžete mrknout na fotky z mé návštěvy depozitáře v tomto článku.

Adolf Loos v Plzni

Tohle není muzeum v pravém slova smyslu, ale za výpravu za historií designu a interiérů také stojí. V Plzni můžete projít 3 prohlídkové trasy, které vás provedou byty a domy navrženými tímto světoznámým architektem a o kterých se možná neví tolik, jako o Loosových jiných slavných realizacích.

Tak co? Vyrazíte někam na výlet za designem? :-)