canstockphoto14389353

Uvažujete, že si najmete interiérového designéra a přemýšlíte, jestli oslovit pro spolupráci muže nebo ženu?  Nebo uvažujete o kariéře a ptáte se, zda máte lepší předpoklady pro tuto profesi jako žena či muž? V dnešním článku bych se nad tím ráda zamyslela.

Když si dáte vyhledat na internetu nabídku interiérových designérů, velké procento bude žen designérek. Stejně tak 99% studentů mých kurzů jsou ženy. Sklon žen k útulnému zařizování interiérů je totiž přirozený a pochopitelný. Ženy jsou rozené dekoratérky. Jsou to od přírody ony, kdo dělají to „hnízdečko“, útulný domov. Dělaly vždy teplo rodinného krbu. Na druhou stranu muž byl ten, kdo pokácel strom, vyrobil prkna a postavil stůl.

Ženská i mužská energie a pohled na věc jsou ale při zařizování bytu důležité.

Všimli jste si třeba, že u architektů je to spíš naopak? Více architektů je mužů. I když jsou mezi nimi samozřejmě i skvělé ženy.

Nicméně si dovolím tvrdit, že globálně jsou muži lepší v řešení technické stránky věci.  Měření a vyměřování, výkresy, výpočty, řešení jak dostat skříň do určitého prostoru a realizace projetku…

Žena více řeší barvy, materiály a pocitové působení místnosti. Tedy útulnost a estetiku. Žena jde víc přes duši – i co se týče práce s klientem. Muž řeší jak velká je místnost, kde má okna a dveře a kam tedy dát tu vestavěnou skříň.

Samozřejmě zde zevšeobecňuji. Žena může být skvělý architekt a muž skvělý dekoratér. Kdo má jaké silné stránky je vždy individuální.

Jaká je tedy odpověď na otázku z úvodu?

Pokud hledáte designéra pro svůj projekt, vybírejte ani ne tak podle toho, zda je to žena či muž, ale podle toho, co přesně potřebujete řešit a je pro vás důležité a porovnejte to se schopnostmi a zkušenostmi daného designéra. Chcete kompletní rekonstrukci včetně bourání příček, překopání elektroinstalace, vybudování nové koupelny či kuchyně na míru? Zeptejte se, zda tohle už designér dělal a zda to zvládne.

Nebo vám jde o estetické úpravy, sladěný vzhled, útulnou atmosféru? Podívejte se na dosavadní práce designéra. Jak se vám líbí?

A pokud sami plánujete pracovat jako designér, zamyslete se, jaké jsou vaše silné stránky. Co vám jde dobře. Co dokážete pro klienty skvěle zařídit a vyřešit? A na to se ve své nabídce soustřeďte. Ideální zákazníci, kteří potřebují přesně to, co nabízíte, si vás najdou.

A i když neumíte úplně vše a chcete nabízet komplexní služby, je tu řešení. Vybudujte si tým!

Vůbec není špatné řešení, pokud by designérský tým tvořili dva – klidně žena a muž. Aby se skvěle doplňovali. Dovedu si představit sebe samu kdysi, když jsem navrhovala interiéry, že by se mi taková spolupráce opravdu hodila. Technické řešení bytu – elektřina, rozvody…? Kreslení 3D? A co teprv při realizaci – mužská ruka se hodí třeba při montáži nábytku.

Nakonec je jedno, kdo je žena a kdo muž. Smyslem totiž je, abychom dokázali poskytnout zákazníkovi plnohodnotnou službu. A pokud v nějaké oblasti nejsme úplnými odborníky nebo se v ní necítíme jistí, není nic jednoduššího, než si najít parťáka, který bude vyvažovat vaše slabší stránky a dohromady budete dokonalý pár. Tým mohou tvořit klidně dvě ženy, kde jedna bude skvělá v řešení technických záležitostí a druhá bude mít na starosti estetiku. Nebo dva muži…

Nebo může designér pracovat sám, pokud mu nic nedělá potíže, zvládá jak estetiku a dekorování, tak technické záležitosti a nebojí se přivrtat poličku a položit podlahu :-).

Foto: © Can Stock Photo Inc./racorn