veletrhy

Interiéroví designéři a všichni, kdo se pohybují v oboru bydlení, by měli sledovat trendy, vědět, co se v jejich oboru děje, jaké jsou novinky a nové možnosti pro jejich tvorbu a práci. A nejlepší příležitostí je navštívit některý z vyhlášených veletrhů. U nás bohužel veletrhy neplní funkci prezentace nejnovějších trendů a novinek. Spíše fungují na principu „kdo přijde a zaplatí stánek, může se zúčastnit“ a pro vystavovatele nejsou prestižní záležitostí. A tak to u nás na veletrzích často vypadá spíše jako na nějakém laciném tržišti. Navíc naše veletrhy lákají spíše koncové návštěvníky a zákazníky, kdežto zahraniční veletrhy jsou určené často jen pro odbornou veřejnost a prodejce bytového vybavení, kteří zde uzavírají kontrakty na dodávky zboží a také pro novináře.

I když i v Čechách se vždy najde několik stánků a vystavovatelů, kteří stojí za pozornost a rozhodně se vyplatí jít se na české veletrhy podívat, naštěstí máme také příležitost podívat se i na veletrhy evropské, protože tam se opravdu „tvoří trendy“ a nemáme to daleko. Příležitostí je mnoho – záleží na tom, co vás nejvíce zajímá. Připravila jsem pro vás přehled těch nejdůležitějších veletrhů, které se konají v Evropě.

Vezmeme to pěkně po pořádku, tak jak se veletrhy většinou konají během roku.

Heimtextil

Tento veletrh se koná v lednu ve Frankfurtu a je opravdovým lídrem v oblasti látek. Specializuje se na textilní dekorace, ať už pro okna, potahy, podlahy, zdi či bytový textil pro koupelny, ložnice a nebo pro stolování. Nejbližší termín je 12. – 15. 1. 2016

IMM Cologne

V lednu se  také koná veletrh v Kolíně nad Rýnem. Zúčastní se ho vždy renomované světové firmy a profesionálové z celého světa (více než 1 100 firem z 50 zemí světa). Tato obrovská výstava je vždy příležitostí odhalit nové trendy v interiérovém designu, a to od „běžného“ nábytku přes designérské kousky až po luxusní vybavení.

Formex

Koná se každé dvakrát ročně ve Stockholmu (v lednu a  srpnu) a je přehlídkou skandinávských produktů a designu. Pokud jste tedy fanoušky severského stylu, je tento veletrh přesně pro vás.

Maison & Objet

Tradiční lednový Maison & Objet v Paříži je obrovským prostorem pro setkání profesionálů z celého světa (5400 vystavovatelů). Na více jak 260 000 m2 se představí svět interiérů – od nápadů na dekorace, nábytek, doplňky, textilie až po dětské kousky a stolování. Business, inspirace a kreativita na jednom místě.

Maison & Objet se v Paříži koná vždy ještě jednou, a to na podzim (letos to stihnete 4. – 8. září)

Ambiente

Další veletrh odehrávající se ve Frankfurtu. Bývá označován jako světově nejdůležitější veletrh spotřebního zboží. Zahrnuje tři oblasti, kromě samotného bydlení také stolování a kuchyňské produkty a dále dárkové zboží. Koná se v únoru. Nejbližší termín je 12. – 16.2.2016

Milánský veletrh – Salone del Mobile

Poprvé se veletrh konal v Miláně v roce 1961 – původně s cílem prezentovat italský nábytek určený pro export. Dnes je to největší světová událost v oblasti bytového zařízení a designu a pokud toužíte znát novinky a trendy, tak tu nesmíte chybět. Je to pro mnoho vystavovatelů prestižní záležitost a např. v roce 2013 se jich sešlo přes 285 000. Jeden den vám na projití všeho opravdu nestačí. Kromě vlastních výstavních prostor se konají prezentace i různě po městě. Veletrh se koná vždy v dubnu a pokud se na veletrh chystáte, musíte si hotel rezervovat hodně dlouho dopředu, protože se do Milána sjede opravdu celý svět.

Tendence

A opět jsme ve Frankfurtu. Tento veletrh je zaměren na bydlení – od nábytku po doplňky, umění, šperky a dárky, ale zejména stojí za to ho navštívit kvůli sezónním dekoracím. Letos ho ještě stihnete – koná se 29.8. – 1.9. 2015