Napadne vás jako odpověď na tuto otázku automaticky „bílá“? Tak to vás asi dnešní článek překvapí. Samozřejmě, bílou nic nezkazíte, problém ale je, že bílá barva v tmavé místnosti nebude mít pravděpodobně efekt, jaký očekáváte. Mnoho lidí se domnívá, že bílá barva místnost prosvětlí. Pojďme ale zabrousit trochu do teorie barev a fyziky. Možná si vzpomenete ze školy, že barevné spektrum se skládá z lidským okem viditelných barev: červené, oranžové, žluté, zelené, tyrkysové, modré a fialové. A barva, kterou vidíme, je vlastně odražená od daného barevného předmětu. Pokud vidíme například červenou, znamená to, že daný předmět všechny ostatní barvy spektra pohltil a odrazil pouze červenou. (viz také Wikipedie)

No a pokud jde o bílou barvu, ta je tvořena kombinací všech barev spektra – když spojíme všechny barvy, vidíme bílou. To znamená, že bílá odráží všechno světlo, které na ní dopadá. A tady vznikl mýtus o tom, že bílá barva prozáří tmavou místnost.

Pokud máme v místnosti hodně přirozeného světla, je bílá barva krásně zářivá, přijaté světlo odráží a zesvětluje místnost.

Foto via: bohohouseandhome.blogspot.com

Jenže když je místnost tmavá, ma malá okna, orientovaná na sever apod., pak do místnosti proniká velmi málo přirozeného světla a tudíž se od té bílé na zdi nemá co odrazit! Proto nedosáhneme s pomocí čistě bílé na stěnách kýženého efektu „rozzáření“ a prosvětlení místnosti.

Foto via: loveisntenough.com

Co tedy s tím? Samozřejmě bílou můžete vymalovat, ale počítejte s tím, že bude působit našedle. Pokud je místnost tmavá nebo nemá třeba vůbec okna, budete muset stejně používat hodně umělého osvětlení. Tady také záleží na jeho barvě – pokud použijete zdroje světla se žlutým nádechem, bude bíle natřená zeď zabarvena do žluta, pokud upřednostníte studené světlo, bude mít nádech např. do modra.

Takže shrnuto: Platí (překvapivé) pravidlo, že světlé barvy nezesvětlí tmavou místnost (stejně jako o bílé to platí o všech světlých barvách, které hodně bílé obsahují).

Když to víte, můžete se místo použití bílé rozhodnout udělat v takové tmavé místnost velmi útulnou a šik atmosféru pomocí (ano, opravdu, paradoxně) výrazných a sytých barev.

Foto via: Pinterest

V takové tmavé místnosti, která je stále osvícená umělých světlem, také vznikají nepěkné stíny. A tyto stíny právě absorbují syté barvy. Nebojte se, že na barevném vzorku vypadá barva příliš tmavě. Zkuste  barvou natřít velké kusy kartonu (metr x metr) a pověste je do místnoti. Pár dní sledujte, co barva dělá, jak se mění při rozvícení světel apod. Uvidíte, že v málo osvětlené místnosti původně sytá barva poněkud „vybledne“ a nebude působit vůbec ostře. Vyzkoušejte hlubokou modř, safírovou zeleň nebo třeba pudrovou fialovou. A naopak se vyvarujte agresivních barev jako je čistě červená na velkých plochách.

Foto via: apartmenttherapy.com
Foto via: Pinterest
Foto via: Pinterest