Během koronavirové karantény všichni museli být doma, a to i designéři, jak interiéroví tak ti grafičtí, kteří se zabývají tvorbou úžasných počítačových vizualizací a renderů. A tak se není co divit, že když nemohli chodit ven, “zabavili” se trošku jinak…

Poslední dobou se možná právě díky karanténě velmi rozšířil nový fenomén – dokonalé vizualizace fantazijních světů nebo smyšlených prostorů, ve kterých bychom mohli žít v (možná ne tak moc) vzdálené budoucnosti. Míst, na která by se dalo uniknout před realitou

Společným jmenovatelem je to, že to jsou místa – exteriéry i interiéry –  která jsou uměleckým vyjádřením 3D umělců, někdy ve spolupráci s architekty a designéry. Při tvorbě takových míst se člověk nemusí omezovat zadáním klienta, limity prostoru nebo rozpočtem a může zcela volně uplatnit svou fantazii. Kdo by o takové možnosti tvorby nesnil? :-).

“Možná, že tím pravým důvodem vzestupu těchto fantastických a surrealistických digitálních realit je naše kolektivní touha po vizuálním úniku a neukojitelný apetit po všem novém a neokoukaném. “Dana Tomic Hughes, interiérová designérka a zakladatelka magazínu Yellowtrace

Renderingy jsou tak dokonalé, že je těžké rozeznat, zda se jedná o skutečnost nebo fikci. Tyto snové imaginární výtvory slouží samy o sobě jako umělecké dílo – můžeme si je třeba pověsit do interiéru jako obraz nebo plakát.

Jedním z takových umělců je například Alexis Christodoulou se svými často dlaždičkovými povrchy, oblouky, mělkými bazénky s vodou, geometrickými tvary a pastelovými barvami. Podívejte se určitě na instagram @teaalexis, kde uvidíte také nádherné prostory zaplavené květinami – úžasné!


Zdroj

Charlotte Taylor a Anthony Authié se spojili při práci na tvorbě vily Ortizet, která by se mohla nacházet ve francouzské vesničce, ze které pocházel Anthonyho dědeček. Na této práci mě baví spojení myšlenky bydlení v jeskyni – jako v pravěku – s futuristickou vizí bydlení budoucnosti. Více obrázků najdete zde.


Zdroj

Imaginární městečko kdesi v Mexiku vytvořili sourozenci Davit a Mary Jilavyanovi. On je architekt, ona 3D designérka. Chtěli se “vzdálit od šedé reality” a vytvořit něco zářivého, jednoduchého a svěžího.


Zdroj

Myslím, že účel tato díla plní skvěle – já osobně jsem se ráda nechala pohltit představami, jaké by to bylo, žít v utopii a na chvíli se mi podařilo z reality uniknout. Co Vám? Navíc jsou takovéto vizualizace skvělou inspirací i pro “normální” interiérovou tvorbu – rozhodně je na nich vidět, co vše by se dalo dělat a kam bydlení posouvat…

Víc ukázek najdete u mně na Pinterestu.


A moje otázka na vás je: Použili byste takovýto druh umění jako dekoraci interiéru? Nebo vás dokonce láká stát se takovým digitálním umělcem a vytvářet ve 3D snové interiéry? Napište mi do komentářů!