Toto slovo vzniklo kombinací slov “japonský” a “skandi”. A tudíž jednoduše řečeno –  tento styl je kombinací stylu japonského a skandinávského.

Skandinávský styl je u nás poměrně dobře zabydlený a všichni si asi umíme pod tímto pojmem něco představit (neutrální barevná paleta s převahou bílé a černé a šedé, jednoduchý nábytek, rovné linie, přírodní dřevo, decentní dekorace…)

Japonský styl nám naopak možná tak známý není.  To co má se skandinávským designem společné je minimalismus. Barevná paleta se ale trošku liší – spíš tu najdeme tóny smetanové, béžové a krémové. Japonci mají obvykle jen minimum toho nejnutnějšího nábytku, který působí jako hlavní prvek místnosti. Pro kuchyně může být například jídelní stůl, pro obývací pokoj zase sedačka či spíše futon.

Materiály jsou přírodní dřevo nebo bambus, používá se také často rýžový papír (např. na posuvné dveře nebo lampy). Oblíbenou textilií je hedvábí.

Pokud chcete vidět jeden moderní dům v čistě japonskému duchu, mrkněte na toto video )

Interiéry ve stylu Japandi jsou čisté, minimalistické ale zároveň hřejivé a útulné. Budou se líbit těm, kdo touží po klidném prostředí, ale zároveň jim úplně nesedí určitá chladnost striktně skandinávských interiérů.

Japandi styl je ale také hodně o samotné jeho filosofii, nejen o zařízení interiéru jako takovém. Tento mix stylů si libuje v záměrných nedokonalostech – v souladu s japonským uměním wabi sabi.  V interiérech v tomto stylu tedy často potkáte předměty vyráběné ručně tradičními technikami, surové materiály a jednoduché přírodní prvky a dekorace.

“Wabi-sabi je pojem z japonské estetiky, který je zaměřen na přijetí krásy věcí v jejich pomíjivosti a nedokonalosti. Od toho se odvíjí světonázor nabádající žít současností, akceptovat nedokonalost a oceňovat jednoduchost.Z hlediska materiální estetiky wabi-sabi jsou charakteristické vlastnosti jako asymetrie, drsnost, nedokonalost, nestálost, neúplnost, skromnost, jednoduchost, intimita, zemitost, šerost, neokázalost.”Wikipedie

Nádherným příkladem interiéru v japandi stylu je minimalistický byt zařízený finskou stylistkou Susannou Vento. Působí krásně uklidňujícím dojmem a přitom vůbec ne studeně.

japandi1

zdroj a více obrázků z tohoto interiéru 

Trend Japandi není zas tak úplně horkou novinkou letošního roku – interiér v tomto stylu jste mohli vidět v loňském katalogu IKEA.

ikea-japandi

Krásně vypadá “naše” křeslo Chips Chair v interiéru navrženém ruskou designérkou Marií Marininou, co říkáte?

chips-chair

Více fotek z tohoto interiéru si prohlédněte zde. Určitě si tam všimněte “wabi sabi” stoliček u jídelního stolu a originálního zrcadla v předsíni!

Více inspirace pro japandi styl  najdete na mém Pinterestu.

Dejte mi vědět v komentářích, jak se vám japandi líbí!