Pokud jste vyznavači skandinávského stylu bydlení, možná už jste narazili na blog Fridy Ramstedtové s názvem Trendenser. Je to jeden z nejznámějších a nejúspěšnějších severských blogů, který je plný inspirace na bydlení i životní styl v duchu Skandi.

A právě Frida je autorkou nové knihy, kterou nyní v české verzi vydalo nakladatelství Grada. A protože knížek o zařizování interiérů je pořád jako šafránu, osobně z toho mám velkou radost!

manual stylu a designu

Jak Frida píše, podobnou knížku hledala roky, ale nenašla. Hledala totiž něco, co by jí osvětlilo úplné základy designu – pravidla a triky, která platí bez ohledu na styl interiéru nebo trendy. A to z časopisů a fotoknih nezjistíte.

“Navrhování interiérů je jako hudba. Ne každý má absolutní sluch, ale spousta lidí se dokáže naučit hře na hudební nástroj podle not. S barvou, tvary a designem to funguje úplně stejně.”Frida Ramstedt

O čem tedy knížka vlastně je?

Název je opravdu trefný. Knížka je skutečně “manuálem”, podle kterého se můžete řídit, ať už zařizujete byt doslova od podlahy, nebo chcete provést jen nějaké změny, protože to pořád není ono.

Kniha je rozdělená do 9 kapitol. Nejobsáhlejší je druhá a šestá kapitola, kde najdete nejrůznější tipy, triky a pravidla, která používají interiéroví designéři, aby místnost (nebo nějaké naaranžované zákoutí – zátiší) vypadalo dobře. Zjistíte třeba, co to je kotvící bod a vizuální váha, jak používat kontrasty a různá měřítka. Naučíte se rozvěsit obrazy, stylově uspořádat knihovnu nebo naaranžovat dekorace na konferenční stolek. V dalších kapitolách se dozvíte například o barvách, osvětlení a ergonomii.

Primárně je knížka určená laikům, kteří zařizují své vlastní bydlení, ale určitě se neztratí ani v knihovně interiérového designéra. Sice by prakticky vše, co v knize najde, měl znát ze školy a nebo své praxe a zkušeností (někdo tvrdí, že to je i vrozený cit…), ale nikdy není na škodu mít takovou “referenci” pro osvěžení paměti :-)

Radost vám udělá i design samotné knihy. Je v příjemné plátěné vazbě a zcela v duchu minimalismu, jak zvenku tak uvnitř. Nenajdete tu žádné fotografie interiérů a i ilustrací je pomálu – jsou jen tam, kde je nutné ukázat dané pravidlo na nějakém příkladu. Ilustrace jsou černobílé. A to se mi na tom líbí – nenabádají vás k nějaké barevnosti nebo stylu, to nechávají zcela na čtenáři. Soustředí se jen na to, jak daný nábytek nebo dekoraci uspořádat a naaranžovat.

Mě osobně se knížka líbí a myslím, že bude užitečným průvodcem komukoli, kdo zařizuje interiér. Jen mám pocit, že možná trpím profesní slepotou – všechny informace v knize mohu jen potvrdit, stejné principy učím své studenty v kurzech (a v knize jich najdete ještě více). Jen nedokážu posoudit, zda budou i laikovi bez ukázek na konkrétních interiérech všechna pravidla jasná. Nebo třeba kapitola o barvách, která je jen černobílá… :-)

To už ale nechám na vašem posouzení – dejte mi vědět do komentářů, až si knihu přečtete!

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství. Koupit knížku můžete tady.