Když jsem začala studovat interiérový design, jedna z prvních knih, která se mi dostala do ruky byla  byla Close Up: Attention to Detail in Design od Kelly Hoppen. A jsem moc ráda, že jsem už od začátku byla poučená o tom, jak moc jsou detaily v interiéru důležité a zásadní.

Kelly je královna (nejen) britského interiérového designu a kromě toho, že její vlajkovou lodí je dokonalé používání neutrálních přírodních odstínů, má dokonale promyšlené vše opravdu do nejmenších detailů. Přemýšlí při navrhování třeba o tom, jak bude látka na závěsech ladit s podlahou (ano, protože závěsy musí vždy být až k zemi, v podání Kelly ideálně být ještě delší a elegantně spočívat na podlaze a vytvářet právě kontrast tvrdého materiálu s měkkým). 

 zdroj

Nebo ozdobí obyčejný lněný polštářek pruhem kontrastní sametové látky – dokonalý detail v kontrastu materiálů i barvy. Toužíte po tom se dotknout. 

zdroj

Důraz na detaily je jeden ze šesti základních principů interiérového designu, které učím v mém kurzu Základy designu interiérů. Je to věc, na kterou se často zapomíná – řešíme výběr nábytku a jeho rozmístění, chceme, aby ladily barvy atd… To je samozřejmě také velmi důležité. Ale právě detaily jsou to, co dělá ten rozdíl. Detaily jsou to čím se dá celý design naprosto pozvednout (nebo pohřbít). Detaily jsou to, co může být na interiéru zajímavé a originální. Nebo docela nudné a nezajímavé. Nebo je to dokonce to, co celkový dojem naprosto zkazí. 

Detaily nemusí být nutně o velikosti – tedy nemusí to být jen nějaké drobnosti. Detailem může být i zajímavý obraz, originální vzor tapety nebo nevšedně položená podlaha. To ale většinou nebývá ten problém. Na to obvykle při navrhování a zařizování interiérů nezapomeneme.

zdroj

Detailem může být i něco nečekaného. Něco, na co obvykle neupozorňujeme a co může vyvolat nečekaný efekt a (žádoucí) napětí v interiéru, když k tomu přitáhneme pozornost. 

 zdroj

zdroj

Ty “drobnosti” jsou ale neméně zásadní a důležité a přitom často opomíjené. Můžete zkazit celkový dojem z rustikálně zařízeného interiéru, když  třeba nedohlédnete k detailům jako jsou zásuvky a vypínače, které váš elektrikář použije. Místo krásných retro porcelánových, které by podtrhly celkový styl, použije “obyčejné” z nejlevnější řady… To je navíc věc, která se v hotovém interiéru těžko mění. 

Na trhu jsou dnes už krásné vypínače, některé jsou opravdové šperky. Třeba ručně malované vypínače s habánskými vzory, které nabízí česká firma OBZOR.

A když se rozhlédnete, zjistíte, že existují i krásné a originální kliky nebo úchytky na nábytek. Třeba tyto úchylky T-BAR z nabídky firmy Monobrand: 

Důkladně a důmyslně promyšlené detaily v interiéru jsou vizitkou dobrého designéra. 

A protože vzdělání a inspirace není nikdy dost a designéři musí mít vždy přehled o tom nejlepším na trhu,  jsme rádi, že členové našeho klubu mají možnost teď v lednu navštívit spolu s námi workshop,  kde se soustředíme právě na často opomíjené detaily jako jsou zásuvky, vypínače, kliky, úchytky atd. ale i na osvětlení. Protože detaily –  a právě detaily – dělají dokonalý interiér. 

Chcete se k nám přidat? Připojte se k nám do klubu! I když na workshop nedorazíte živě, video z něj bude k dispozici v členské sekci. Výhoda online klubu :-)