Jestli sledujete mezinárodní veletrhy a designové akce, možná jste v poslední době na výraz “biophilia” narazili. Třeba v Miláně v expozici Elle Décor at Work nebo v kancelářích časopisu Vogue (vše k vidění v naší klubové přednášce).

Co slovo biofilie vlastně znamená?

Není to nějaká čerstvá novinka. S tímto výrazem přišel už v roce 1984 Edward O. Wilson ve své knize, kde definoval “lidskou potřebu spojovat se s přírodou”. Wilson tvrdí, že naše přirozená láska k životu – biofilie – je samotnou podstatou našeho lidství a váže se na všechny ostatní živé druhy.

biofilia-wilson

zdroj obrázku

Lidé jsou přirozeně úzce propojení se vším živým na naší planetě. Přírodu nutně potřebují, aby se cítili dobře. Problém je, že jsme se během vývoje společnosti od přírody doslova odřízli.

Naše města, domy a kanceláře jsme si navrhli tak, že jsme nejen zničili životní prostředí a ale přírodu z našeho okolí vytlačili. Naštěstí současný trend “zelené architektury” snížil dopady na životní prostředí. Ale je před námi ještě hodně práce, abychom se sami znovu s přírodou propojili a využili jejího pozitivního působení na nás.

bio_1

zdroj obrázku

Samozřejmě to souvisí s tématy, kterým se i já hodně věnuji – udržitelným a etickým designem.

Ale je tu rozdíl v tom, že tyto přístupy řeší, jaký vliv máme my a naše bydlení na přírodu (zdroje, znečištění atd.). Biofilie řeší věc z opačného pohledu – jaký má příroda vliv na nás, na naší psychiku, výkonnost, pohodu…

Často se proto tématika biofilie řeší v souvislosti s kancelářskými prostory, kde zeleň a další přírodní prvky příznivě působí na pracovní výkon a celkovou pohodu zaměstnanců.

Biophilic_Office

Zdroj Smart Dubai Offices. Design by dwp

Myslím, že celý obor “interiérové přírody” čeká v budoucnu velký rozvoj – protože pro úspěšné aplikování poznatků biofilie je potřeba úzká spolupráce designéra interiérového se zahradním a možná i specializace na interiérovou zeleň a biofilii jako obor. Protože člověk zařizující takový prostor musí mít dost podrobné znalosti – jednak z oblasti botaniky, zahradní architektury i z oblasti interiérového designu.

Příkladem designérů, kteří se biofilním designem hodně zabývají je holanské studio Atelier LVDW. Vyvíjí udržitelné materiály, které přispívají k biofilním vnitřním prostředím. Tak vznikly například jutové dlaždice nebo biofilní lampy.

lampy

Zdroj: atelier LVDW

“Biofilní designová strategie je založena na léčivé síle přírody. Konkrétně přítomnost přírody uvolňuje stres a zvyšuje naši tvořivost. Výběr materiálů, které se používají v biofilním designu, má velký význam. Klíčovým prvkem je spojení s přírodou a stimulace našich smyslů.” – Atelier LVDW

Potřeba obklopovat se zelení je v poslední době stále více a více na vzestupu – to je možná to, k čemu lidé v poslední době sami intuitivně tíhnou. Proto tak frčí všechny ty knížky typu Urban Jungle a instagramové fotky rostlinek, kaktusů, sukulentů, swapování atd.

“Biofilní design nejsou ale jen rostliny z přírody. Jsou tu i konstrukce nebo předměty z čistého přírodního dřeva (obložení stěn, sedačky, poličky, svítidla, stojací lampy), misky s mořskými ulitami z dovolené, krystaly polodrahokamů, oblázky, malé skalky, to vše ve vzájemném souladu s mobiliářem a jinými výzdobnými předměty.“ – Ing. Stanislav Haš, CSc.

Přírodu prostě potřebujeme. Musíme jí proto na jedné straně chránit a na straně druhé se jí obklopovat, aby se nám dobře žilo.

Přemýšlejte o tom, jak do vašich interiérů vnést co nejvíce přírody! Zároveň ale uvažujte o tom, jak nevytvářet “džungli” ale vkusné, příjemné, moderní a designové prostředí.

Pro více detailních informací si prostudujte tyto zdroje:

Nástěnka Biophilia na mém Pinterestu

Série článků Ing. Stanislava Haše, CSc. na téma biofilie

Článek “Biofilní kancelář“ – co to je a jak to funguje (anglicky)

 

P.S: O nejnovějších trendech v designu kanceláří budeme mluvit v blízké době také na přednášce v našem klubu!!! Tak se připojte, ať Vám přednáška neuteče!