Možná šílená myšlenka, říkáte si. Samozřejmě. Pinterest je geniální vynález. Je to úžasné místo pro inspiraci, hledání obrázků například pro tvorbu moodboardů a – přiznejme si – vzniká na něm do určité míry závislost. Který milovník interiérů, designu a estetična vůbec by odolal?

Na myšlenku toho, že Pinterest možná není až tak úplně dobrý pro naší kreativitu, mě přivedli Kelly Hoppen a Nate Berkus, kteří spolu vedli rozhovor v živém vysílání na Instagramu. A když už něco takového tvrdí ty největší hvězdy světového interiérového designu, něco na tom asi bude.

 Jak by tedy mohlo ničit kreativitu něco, co nám samo o sobě přináší inspiraci?

Je to právě v tom, že máme všechnu tu inspiraci na Pinterestu pěkně naservírovanou.

Máte navrhnout obývák ve skandinávském stylu. Zadáte klíčová slova do vyhledávání a Pinterest vás zahltí krásnými fotografiemi, stačí si vybrat. Jenže si neuvědomujeme, že úplně stejné obrázky “vypadnou” z vyhledávání úplně každému, kdo měl stejný nápad hledat inspiraci na Pinterestu, jako vy. Navíc, první obrázky, které se vám ve vyhledávání zobrazí, jsou ty nejpopulárnější. Aha! Nehrozí pak náhodou, že všechny interiéry si začnou být dost podobné?

To, že vezmete inspiraci za svou, může vést k tomu, že nebudete do svých návrhů vnášet žádnou vlastní invenci. Budou to všechno kopie (dobře, možná trošku upravené) něčeho, co už někdo vymyslel před vámi.

Proto – stejně jako se vším – neberte Pinterest jako jediný zdroj inspirace. A konec konců, ani časopisy, online magazíny atd. Rozhlédněte se kolem sebe!

  • Čtěte historické romány a nechte se ovlivnit jejich stylem.
  • Jděte se projít do lesa nebo zahrady a hledejte tam inspiraci na barevné kombinace.
  • Navštivte galerii a nechte k sobě promlouvat obrazy.
  • Jděte na kurz keramiky.
  • Vemte do ruky tužku a jen tak si čmárejte nápady na papír.
  • atd….

Váš mozek začne (znovu) fungovat a budou ho napadat originální myšlenky a nápady, které na Pinterestu ještě nikdy nikdo neviděl.

Nebojte se, Pinterest určitě není nutné zavrhnout úplně. Je úžasný. Jen prosím, všeho s mírou :-)