Je tu rok 2019 a také první článek na našem blogu. A čím jiným začít, než barvou roku? Společnost Pantone vyhlásila barvu roku už koncem prosince, už jste ji někde zahlédli? Je to odstín 16-1546 Living Coral.

Pantone Living Coral

Jak se vám líbí tento teplý a výrazný oranžovo-růžový odstín? Já se přiznám, že to není úplně můj šálek kávy, co se samotného odstínu týče. Ale, to s čím naprosto souzním a co chápu je filosofie, která volbu této barvy provázela.

Udržitelnost a ekologie, to jsou témata, která mi jsou při zařizování interiérů blízká a právě to je jeden z důvodů, proč Pantone zvolila právě odstín Living Coral. Vychází totiž z barvy mořských korálů, které jsou bohužel velmi ohrožené. Odstín má připomínat krásy přírodního bohatství a trošku nás odvést od všech těch technologií a přesměrovat nás k přírodě. K uvědomění si toho, jak je krásná a pestrá, nejen co se barev a života na korálových útesech týká, a že je třeba ji chránit.

Pantone Living Coral

Druhý důvod volby je právě to, že žijeme v příliš přetechnizovaném světě. Odstín Living Coral v nás má vyvolávat pocit radosti a optimismu. Má v sobě kvality jako povzbuzení, spojení, mezilidská komunikace… Je to odstín výrazný ale přitom svým způsobem jemný.  Je pro lidi, kteří hledají autentické a hluboké zážitky, které umožňují propojení a intimitu – tolik chybějící v online světě  a na sociálních sítích… Ztělesňuje naši touhu po hravosti.

Pantone Living Coral

foto: Elizabeth Lippman/Architectural Digest

Možná jste si všimli, že korálová barva, možná v trošku pastelovější podobě, se objevovala už loni na světových veletrzích – v Miláně, Paříži, Frankfurtu… Tento sytější odstín tak nebude těžké kombinovat s výrobky, které už jsou na trhu.

A s čím tedy odstín Living Coral kombinovat?

Podobně jako s jinými “barvami roku” i Living Coral nejlépe vynikne v kombinaci s dalšími odstíny. A záleží, jakého efektu chceme dosáhnout a pro jaký interiér barevnou paletu vybíráme.

Výborně ladí například se zemitými odstíny a zelenou, kde vytváří akcent a může sloužit jako focal point.

Pantone Living Coral

Veselá kombinace vzniká spolu s dalšími oranžovými, růžovými a purpurovými odstíny.

Pantone Living Coral

A pokud se chcete inspirovat barevností podmořského světa, kombinujte ji s modrými a dalšími výraznými odstíny.

Pantone Living Coral

Další tipy na barevné kombinace najdete na stránkách Pantone.

Zajímá vás, jak vypadá Living Coral v interiéru? Podívejte se na mou nástěnku na Pinterestu.

Zdroj fotek, není-li uvedeno jinak – Pantone, úvodní obrázek – designboom.com

A dejte mi vědět v komentářích, jak se vám Living Coral líbí a zda byste jí ve svých projektech uplatnili!