navrh-kuchynske-linky

Představte si, že jste v roli klienta, který si přeje zařídit novou kuchyň. Máte dvě možnosti – buď se obrátit na některé z mnoha kuchyňských studií nebo zvolit služby bytového designéra.

Varianty návrhu kuchyně

Když si uděláte průzkum, zjistíte, že kuchyňské studio vám návrh kuchyňské linky udělá zdarma nebo jen za mírný poplatek (který vám odečtou v případě, že si u nich kuchyň necháte vyrobit).

Designér na druhé straně si za svůj návrh účtuje stejně, jako za jakoukoli jinou místnost v bytě.

Proč je to tak? Možná si v tu chvíli řeknete, že volba je jasná – půjdu do kuchyňského studia, vyjde to levněji. Ale pozor. Obě varianty – tedy jak kuchyňské studio, tak designér – mají svá pro i proti, která je třeba zvážit – a rozhodně to není jen o ceně za návrh.

Hlavní rozdíly

Jaké jsou tedy hlavní rozdíly v tom, jak navrhuje kuchyň studio a jak designér?

  • největší nevýhodou návrhu od kuchyňského studia je, že neřeší váš prostor – tedy byt či dům – jako celek. Neřeší tedy, zda bude barva a styl kuchyně ladit se zbytkem bytu. V kvalitních studiích by se na to zeptat měli, ale není to pravidlem. Často se stává, že řeší jen a jen kuchyň.Je na vás, abyste si dali pozor, zda výběr nového dekoru a barvy dvířek bude ladit s podlahou a s nábytkem v obývací části nebo v jídelně. A jakou barvou k tomu vymalovat? Jakou barvu zvolit na obložení za linkou? Jaký a kde koupit jídelní stůl? Tomu se dopodrobna věnuje spíše designér.
  • s tím souvisí to, že kuchyňské studio, ačkoli kvalitní by to opět udělat mělo, mnohdy neřeší příliš to, jak ve vašem bytě, resp. kuchyni, žijete. Neptá se, jak opravdu budete kuchyň používat, jak často a pro jak velkou společnost budete vařit. Kolik máte nádobí, zda s vámi vaří děti atd. atd.Může se stát, že přinesete do studia plánek s rozměry a do tohoto prostoru se ve studiu pokusí navrhnout různé varianty rozmístění. Samozřejmě by to mělo být kvalitní a ergonomické, podle všech pravidel.Konečné rozhodnutí je ale na vás. Vy si musíte představit sami sebe v jednotlivých návrzích, jak každodenně kuchyň používáte a podle toho se rozhodnout. A nezapomenout na žádný detail.Designér naproti tomu začíná jako psycholog – zkoumá vás samotné, vaše zvyky, potřeby, přání a až podle toho začíná tvořit samotnou kuchyňskou linku.
  • Designér většinou spolupracuje s prověřenými kuchyňskými studii nebo truhláři a tudíž vám také ušetří čas při obcházení různých studií, hledání nejvýhodnější a nejkvalitnější nabídky nebo porovnávání cen a také pomůže se samotným rozhodováním o konkrétní podobě samotné kuchyňské linky.

Z uvedeného by mělo být jasnější, proč využití služeb designéra vyjde dráž, než když půjdete rovnou do kuchyňského studia.

Designér nebo studio?

Přínos designéra je jasný: zajistí, aby kuchyň nejen krásně vypadala a fungovala, ale hlavně aby fungovala přesně tak, jak váš životní styl vyžaduje. A také aby kuchyň ladila se zbývajícím vybavením bytu a v neposlední řadě aby se vešla do vašeho rozpočtu na celý interiér. Navíc pomůže doladit i textil a doplňky v kuchyni a výmalbu zdí, což pro vás ve studiu neudělají. A ušetříte váš drahocený čas.

Kuchyňské studio má zisk z prodané kuchyňské linky, proto si neúčtuje za vlastní návrh linky. Designér za svou službu pro vás také musí dostat odpovídající odměnu.

Pokud tedy někdo má zcela jasno v tom, jakou kuchyň chce a potřebuje, jak by měla vypadat stylově a jak barevně, má přehled v materiálech a umí si správně vybrat a má dost času, pak může rovnou vyrazit do kuchyňského studia resp. několika různých studií. Je třeba ale dobře vybírat, kterého dodavatele nakonec zvolíte.

Existuje mnoho velmi kvalitních kuchyňských studií, kde se klientovi opravdu věnují, zajdou se do navrhovaného prostoru podívat nebo si vyžádají fotky a hledí na to, aby kuchyň ladila s podlahou apod. a podrobně vás vyzpovídají co se vašeho životního stylu týče. Zejména v různých obchodních řetězcích se však takovéto servisu nedočkáte.

Pokud někdo tápe, záleží mu na sladění nebo navržení bytu jako celku a nemá času nazbyt, je využítí služeb bytového designéra dobrou investicí.

Pokud vás interiérový design baví a chcete si sami navrhnout byt včetně kuchyně, i to je možnost. Protože je ale kuchyň vždy velkou investicí a chyby by vás hodně mrzely, nejdřív nastudujte vše potřebné, co o kuchyních musíte vědět, než se do toho pustíte.

Přečtěte si také:

5 pravidel pro navrhování kuchyní + myšlenková mapa ke stažení – abyste na nic důležitého při návrhu nezapomněli.

Foto: Pixabay.com