Plánujete si sami navrhnout kuchyň? Nebo vás čeká rekonstrukce nebo koupě nového bytu a zařizování kuchyně se tak trošku bojíte? 

Z komunikace se svými studenty a absolventy vím, že kuchyně bývají tak trochu výzva. Někdo se navrhování kuchyní dokonce tak bojí, že se v praxi raději specializuje na jiné místnosti v bytě. Což je škoda – interiér je potřeba řešit jako celek, nikoli jen část.

Druhá skupina lidí naopak říká, že kuchyň je snadná, protože jí přeci sami každodenně využívají a tak dobře vědí, kde jsou různá úskalí, co by bylo praktičtější, co je pro využívání kuchyně pohodlné a tak dále.

Jak to tedy je?

Jsou kuchyně snadné nebo ne? Co všechno musíte znát, abyste navrhli kuchyň nejen krásnou, ale i praktickou?

Popovídala jsem si o tom s designérkou Ivou Bastlovou, která má sama ze své více jak dvacetileté praxe bohaté zkušenosti s navrhováním a realizací kuchyní:

Ivo, v čem vidíš největší výzvu při navrhování kuchyní?

Kuchyni beru jako prostor pro práci, a tak je nejdůležitější sladit funkční a estetická hlediska a nezapomenout na ergonomii, která je dle mého názoru klíčová. Interiér by měl sloužit lidem, nikoli opačně. Každý je navíc jiný, má jiné zvyky a požadavky. Nedá se tedy říct, že navrhnout si kuchyň je snadné, protože přeci sami vaříte…

A jaké jsou podle tebe nejčastější chyby? Jaké znalosti lidem často chybí?

Začnu u ergonomie, kde mezi nejčastější chyby patří porušení těch základních pravidel, např. dosahy, pracovní trojúhelník, umístění myčky. Kuchyň je pak nepraktická, člověk se hodně naběhá, nemůže se dostat do skříněk apod.

Nedostatky vidím také v nedostatečné znalosti materiálů a kování a jejich možnostech. Dnes je výběr obrovský a je důležité vybrat správně, jak z hlediska vzhledu a funkčnosti tak ceny.

S tím souhlasím, mně v začátcích chyběly hodně právě ty informace o materiálech a různých výsuvech, vnitřním uspořádání skříněk atd.
Ivo, vím, že pro Tebe jsou kuchyně srdcovou záležitostí. A o kuchyních ráda i přednášíš, je to tak?
Ano, tady je třeba pár fotografií z mojí přednášky pro odborou veřejnost v showroomu firmy Bloom:

Navrhování kuchyní

Navrhování kuchyní

Navrhování kuchyní

Navrhování kuchyní

Navrhnout kuchyň tak, aby vypadala hezky, není až takový problém.

Ale aby byla opravdu kvalitní a dobře sloužila svým uživatelům, na to už je potřeba řada znalostí. Kuchyň zařizujete na spoustu let a nechcete udělat drahé chyby, kterých byste litovali.

Určitě se to ale dá zvládnout a s dostatkem kvalitních informací dokážete navrhnout kuchyň, která vám bude dělat ve všech ohledech radost. V dalším článku najdete rady, jak na to:

 

Kam dál?