Elsie_de_Wolfe

Lidé si samozřejmě zkrášlovali své domovy odjakživa. Ale přemýšleli jste někdy, kdy vlastně vznikl obor interiérového designu oficiálně? A kdo je považován za vůbec prvního interiérového designéra? Mě potešilo, když jsem zjistila, že to byla žena!

Elsie de Wolfe byla americká herečka. Narodila se v roce 1865(!). Vyrůstala ve Skotsku a dokonce byla jednou představena královně Viktorii. Na počátcích její kariéry byly interiéry stále bohatě dekorované v těžkém viktoriánském stylu.

Elsie, jak se uvádí, byla spíše než jako herečka známá díky svému stylu a šatníku. Startem její kariéry jako designérky (nebo bychom spíše měli říkat dekoratérky) se stal redesign domu s názvem Irving Place, který byl kompletně ve viktoriánském a podle Elsie “zatuchlém” stylu.

Vyklidila a vyházela věci, zjednodušila zařízení a dům zútulnila. Díky tomuto počinu dostala další zakázku – zařídit první elitní klub pro ženy ve městě. Její pojetí mělo obrovský úspěch a její kariéra se rozběhla na plné obrátky.

Stala se nejpopulárnější dekoratérkou své doby. Nebyla tedy úplně první designérkou (říká se, že jako slibná profese se interiérový design ukázal už v roce 1900, což je 5 let před tím, než Elsie dostala svou první zakázku), ale rozhodně byla první, díky komu začala být tato profese uznávaná a vyhledávaná.

Proslavila se právě svým anti-viktoriánským pojetím, které zcela ladilo s dobou a náladou společnosti, která se chtěla zbavit všeho starého. Díky svým společenským konexím si brzy získala publicitu a mimo jiné navrhla interiér třeba i pro vévodu a vévodkyni z Windsoru nebo pro Henry Claye Fricka – jednoho z nejbohatších mužů v Americe té doby.

Elsie se inspirovala francouzskými interiéry 18. století, které byly sofistikované, světlé a jemné a zcela odlišné od tmavých viktoriánských místností plných těžkých závěsů a čalounění. Hodně používala zrcadla, která místnosti opticky zvětšovala a prosvětlovala. Místnosti ale pouze nezkrášlovala, hleděla i na to, aby byly praktické. Už v roce 1913 vydala svou knihu “The House in Good Taste” (Dům s dobrým vkusem).

“Otevřela jsem okna a dveře Ameriky a nechala jsem dovnitř proudit vzduch a světlo.”

Soukromý život Elsie musel být hodně zajímavý a divoký. New York Times ji v roce 1926 popsali jako nejznámější ženu newyorské společnosti. V mládí žila s literární agentkou Elisabeth Marbury a později se vdala za britského diplomata Sira Charlese Mendla, což byl ale spíše sňatek z rozumu. Každý z manželů žil v samostatné rezidenci a Elsie udržovala svůj vztah s Elisabeth až do její smrti v roce 1933. Kromě bouřlivého společenského života a úspěšné kariéry byla Elsie zajímavá i tím, že každé ráno cvičila a ještě v 70 letech praktikovala jógu včetně stoje na hlavě :-)

Na polštáře si Elsie vyšila své motto:

“Nikdy si nestěžuj, nikdy nic nevysvětluj.”

Inspirativní dáma, co říkáte?