jak-ziskat-klienta-bez-marketingu

Představte si, že jste designér a nemusíte pracně hledat klienty. Prostě půjdete tam, kde už klienti netrpělivě čekají a dokonce s otevřenou peněženkou…

Zní to jako sen, ale v zahraničí už někdo chytrý vymyslel systém, který přesně takto funguje. Jde o server Arcbazar, který propojil poptávku klientů po návrzích interiérů s designéry, kteří mohou nabídnout své služby.

Vše je založeno na principu soutěže. Zadavatel na webu uveřejní svůj projekt se všemi požadavky, půdorysy, plány atd. a určí částku, kterou za návrh chce zaplatit. Designéři, kteří se chtějí zapojit, vytvoří dle požadavků klienta návrh a nahrají ho na stránky. Klient pak z dodaných návrhů vybere (zpravidla) tři, které ho nejvíce oslovily a tito tři designéři si rozdělí finanční odměnu – většinou v poměru 60 – 30 – 10.

Systém funguje možná trochu podobně, jako naše Poptávka.cz a podobné servery. S tím rozdílem, že tady nejde o to získat něco co nejlevněji, ale o to, že zákazník opravdu hledá toho nejlepšího designéra  pro svůj projekt. A vkládá do soutěže určitou finanční částku, o kterou se podělí první tři výherci.

Zadavatel už se pak sám rozhodne, zda bude s vybraným designérem dál spolupracovat nebo si sám zrealizuje jeho návrh, nebo možná využije některé nápady ze všech tří nejlepších návrhů… Každopádně každý je spokojený – jak zadavatel (klient), tak designér – a dokonce hned tři…

Na serveru nejsou soutěže jen pro interiéry – soukromé i komerční, ale i  pro zahradní design nebo architekturu.

Super je, že se tady mohou zapojit designéři z celého světa – a tedy i vy, budete-li chtít :-)

Celkově mi tento přístup připadá hodně zajímavý a zejména pro začínající designéry výhodný – jednak získají příležitost se prosadit a také tvoří návrhy pro reálné klienty, které mohou použít do svého portfolia (i kdyby nevyhráli danou zakázku).

A za druhé je tato stránka velkou inspirací i pro vás – podívejte se, jak vypadají návrhy zahraničních kolegů!

Můžete si také vybírat, které soutěže se zúčastníte. Některé nabízejí odměnu jen 200 $, některé 1500 $ i více.

Architekti tímto systémem fungují běžně – zejména na veřejné stavby je vždy vyhlášena architektonická soutěž. Myslím proto, že není úplně špatný nápad udělat něco podobného i pro interiérové designéry. Co vy na to? Líbil by se vám takovýto systém? Bylo by pro vás zajímavé pracovat tímto způsobem? A co potencionální klienti, kteří třeba čtou tento článek? Bylo by pro vás zajímavé nechat si udělat návrh interiéru formou soutěže?

https://www.arcbazar.com/