Dnešní článek je vlastně tipem na jednu knížku. Je sice v angličtině, ale česky je konec konců jen velmi málo knih z oblasti zařizování a dekorování interiérů, bohužel.

Určitě bych vám ale tuto knihu doporučila, protože je od výborné interiérové stylistky Emily Henderson, kterou možná znáte z jejího blogu, Pinterestu nebo jiných sociálních sítí. A najdete v ní rady, jak krásně naaranžovat dekorace v každé místnosti v bytě – a navíc tak, aby takové dekorace byly hlavně o vás – o tom, co máte rádi, co se vám líbí, aby ladily s vaší osobností a stylem. A to je podle mě pro dokonalé bydlení naprosto zásadní.

Co mě ale v knize Styled zaujalo, mimo krásné fotografie a rady, jak dekorovat, je přehled různých stylů a doporučení, jak je kombinovat. Emily vytvořila “stylový kruh” – tedy něco podobného, jako je vám jistě dobře známý barevný kruh. S tím rozdílem, že pomocí tohoto kruhu vybíráte styly, které se k sobě dobře hodí. Je pravda, že američané mají trošku jiné interiérové styly než my tady v Evropě. Ale i tak se dá tato teorie využít.

Jak tedy na to?

Primárně musíte najít svůj vlastní osobitý styl, ve kterém se cítíte nejlépe. Ten bude ve vašem interiéru hlavní. Ale abyste dodali svému interiéru “šmrnc” (nechcete přece, aby vypadal jako z katalogu), doporučuje Emily přidat několik kousků a doplňků ve stylu, který se na jejím kruhu nachází přímo naproti tomu vašemu. Tedy vlastně jeho naprostý opak. Proč?

Protože protiklady se přitahují. Takže když třeba zvolíte minimalistický styl (strohé linie, žádné ozdoby, víceméně jen černá a bílá barva) a přidáte další podobné styly (zen, skandinávský), tak si možná nikdo ani nevšimne, že jste nějaké styly zkombinovali. Ale když přidáte něco bohémského nebo glamour, vytvoříte ten pravý “wow” efekt.

Žádná teorie samozřejmě neznamená, že se jí musíte držet zuby nehty. Experimentujte. Zkoušejte, co vám bude nejlépe sedět. A třeba se inspirujte v knize Styled.

Já objednávám knížky na bookdepository.com. Jsou spolehliví a poštovné do ČR je zdarma. Knihu Emily Henderson si tam můžete objednat zde.

P.S. I když je knížka celá nafocená v zahraničních (nejspíš amerických) interiérech, na straně 99 mě potěšilo a pobavilo toto překvapení:

Emily Henderson

P.P.S. Mrkněte tento týden na náš Instagram pro více foto ukázek z knihy!