Podzim, to jsou přímo žně pro milovníky designu, interiérů a architektury. Protože akcí je opravdu hodně, je dobré si včas vše naplánovat. Připravila jsem pro vás přehled toho nejdůležitějšího, co byste si rozhodně neměli nechat ujít.

PRAHA

20. – 24. září FOR ARCH (www.forarch.cz)
Sice jde o stavební veletrh, ale bez staveb bychom jako interiéroví designéři neměli co zařizovat a tak se musíme vzdělávat a sledovat trendy i v této oblasti.

29. září – 2. října FOR INTERIOR
Veletrh nábytku, interiérů a bytových doplňků. 

26. září – 9. října ARCHITECTURE WEEK (www.architectureweek.cz)
Letošní téma je „Organické město“ a  představí nejzajímavější architektonické, dopravní a územně-rozvojové projekty z celé České republiky a světa. Výstavu najdete v galerii Mánes a můžete vyrazit na zajímavé komentované procházky Prahou nebo na přednášku některého zajímavého zahraničního architekta.

27. – 31. října DESIGNBLOK (www.designblok.cz)
Tuhle přehlídku designu netřeba přestavovat. Letos se opět jako loni koná v Holešovicích na Výstavišti. Což je škoda :-(. Na Designbloku bylo zábavné vždy i to, že se pokaždé odehrával někde jinde, a to na velmi zajímavých místech, která vytvářela neotřelé kulisy samotnému designu. Výstaviště Designbloku loni příliš neslušelo, tak uvidíme, zda už je tato lokace na stálo, nebo se příští rok dočkáme zase něčeho zajímavějšího.

7. – 13. listopadu CZECH DESIGN WEEK (www.czechdesignweek.cz)
Přehlídka designu představuje tvůrce nezávislé scény v Kafkově domě.

a do 16. října ještě můžete stihnout výstavu RETRO v Tančím domě, která ukazuje to nejlepší ze 70. – 80. let v reálných instalacích panelákových bytů. (www.retro70-80.cz)

OSTRAVA

24. – 27. listopadu MEAT DESIGN OSTRAVA (meatdesign.cz)
Druhý ročník prodejní přehlídky autorské tvorby českého, slovenského a polského produktového designu, která se koná v charismatických prostorech Dolu Hlubina. V doprovodném programu se můžete těšit na přednášky, workshopy,večírky… Rozhodně stojí za návštěvu!

BRNO

Do 9. října DESIGN.S – MEZINÁRODNÍ BIENÁLE STUDENTSKÉHO DESIGNU (technicalmuseum.cz)
V Technickém muzeu probíhá ve spolupráci s Vysokým učením technickým v Brně, Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně a Vysokou školou výtvarných umění v Bratislavě druhý ročník výstavy, kde můžete vidět to nejlepší, co vzniká na školách u nás i v zahraničí.

CELÁ ČR

1. – 2. října DEN ARCHITEKTURY (denarchitektury.cz)
Výborná akce na oslavu Dne architektury. V mnoha městech po celé České republice můžete vyrazit na komentovanou procházku s architekty. Můžete se podívat na místa, kudy denně chodíte, úplně jinýma očima. A nebo objevovat místa nová. Vidět také můžete zajímavé filmy… Škoda jen, že se nedá vše v těch dvou dnech stihnout, protože je opravdu z čeho vybírat a můžete se dostat i do budov, které jinak nejsou přístupné.

ZAHRANIČÍ

(tyhle veletrhy se sice konají až v lednu, ale na plánování rozhodně není brzy, teď ještě například seženete levné letenky)

HEIMTEXTIL, FRANKFURT NAD MOHANEM, 10. – 13. ledna 2017 (heimtextil.messefrankfurt.com)
Zásadní veletrh co se týče textilních dekorací.

MAISON&OBJET, PAŘÍŽ,  20 – 24. ledna 2017 (maison-objet.com)
Zářijový veletrh právě skončil, ale na další se můžeme těšit už v lednu. 5400 vystavovatelů na více jak 260 000 m2 představuje svět interiérů a nejnovějších trendů.

Tak kam se chystáte vyrazit? Nebo víte o nějakých dalších akcích, na které jsem zapomněla? Dejte mi vědět v komentářích!