Ať už si chcete sami pro sebe vyzkoušet, jaké to je navrhnout interiér a potřebujete nějaký nástroj, který vám pomůže nebo jste profi designér, na internetu najdete spoustu šikovných programů a pomůcek. V dnešním článku najdete 5 z nich, které vám pomůžou s rozmístěním nábytku, vytvoří jednoduchý 3D návrh, pomůžou vybrat barvy nebo vytvořit prezentaci neboli inspirativní koláž – tzv. moodboard.

1. Rozmístění nábytku v půdorysu a jednoduchá vizualizace v češtině

Program Sweet Home 3D

Pokud potřebujete nakreslit půdorys a vyzkoušet si, jak by vypadalo různé rozmístění nábytku, tento program je pro vás to pravé. Není tu žádná jazyková bariéra, protože je v češtině (a dalších mnoha jazycích). Na výběr máte docela dostačující množství různého nábytku a doplňků, takže výsledek se bude velmi blížit skutečnosti.

Navíc ani nemusíte umět pracovat ve 3D prostředí a program vám sám vytvoří 3D pohled do místnosti. Zatímco umisťujete nábytek v půdorysu, vše se rovnou promítá do vizualizace ve 3D.

sweet home 3D

Program je naprosto zdarma bez jakéhokoliv omezení. Vlastně to není online nástroj, ale stahuje se přímo do vašeho počítače a pracovat v něm můžete offline. Nevýhodou může být omezené množství nábytku a trošku „dětsky“ působící výsledná vizualizace. Pro představu o budoucím prostoru to ale na začátek stačí.

2. Rozmístění nábytku a 3D vizualizace

Floorplanner.com

Skvělá je aplikace Floorplanner, ale je v angličtině (případně několika dalších světových jazycích). Pracuje se s ní přímo ve vašem webovém prohlížeči. Kromě půdorysu, který funguje velmi podobně jako v předchozím případě, je zde také možné i jednoduše vytvořit 3D pohled. Uděláte si tak mnohem lepší představu o budoucím interiéru.

Nemusíte se bát, stačí jedno kliknutí a 3D pohled se vygeneruje sám. Aplikace je v základní verzi zdarma. Omezení je v tom, že můžete vytvořit v každém projektu jen jedno patro domu a export 3D obrázků je v nízkém rozlišení (SD kvalita, 960 x 540px).

Vzhled výsledného návrhu je ale v této aplikaci o poznání hezčí než z program Sweet Home 3D. A taky tu najdete mnohem víc interiérového vybavení, ze kterého můžete vybírat – je tam přes 150 000 zařizovacích prvků a materiálů!

 

3. Tvorba moodboardu z reálného nábytku – Biano Studio

www.biano.cz

Tenhle nástroj jsem dlouho záviděla zahraničním uživatelům! A teď ho díky biano.cz máme také!

Z nábytku a doplňků, které lze zakoupit v českých obchodech a e-shopech, si můžete vytvořit koláž (moodboard), díky které vidíte, zda všechno, co plánujete koupit, bude dohromady ladit a dobře vypadat.  Je to zdarma a zvládne to každý, na počítači i na mobilu.

V kolážích můžete nábytkem otáčet, měnit perspektivu a retušovat – včetně odstranění nechtěného pozadí! A hlavně, jde o produkty, které můžete ihned opravdu koupit, což je obrovská výhoda a úspora času.

4. Jakou barvou vymalovat

Colordesigner od Primalexu

Tahle otázka je velkým oříškem při nejednom návrhu interiéru. Jakou barvu vybrat? Jak bude výsledný odstín vypadat na stěně? Nebude moc výrazný? Nebo naopak nenápadný? Bude vše ladit? Využijte aplikaci od Primalexu. Nahrajete fotografii svého interiéru a vyzkoušíte si, jak by vypadaly stěny vymalované libovolnou barvou ze vzorníku Primalex.

Velkou výhodou je, že Primalex používá k číslování svých barev univerzální systém NCS. Díky tom, ať přijdete do jakéhokoli míchacího centra, budou umět danou barvu namíchat, i když nebude přímo od Primalexu.

primalex-colordesigner

 

5. Barevná inspirace z fotek

Photocopa od Colorlovers

Pokud máte nějaký oblíbený obrázek, který se vám líbí po barevné stránce, můžete ho použít jako základ pro vytvoření barevné palety pro váš interiér. Stačí fotku nahrát do tohoto prográmku a on sám vám „vytáhne“ jednotlivé odstíny. Vy si pak několik vybraných odstínu poskládáte do barevné palety.

Na webu Colorlovers navíc najdete i inspiraci v podobě prací ostatních uživatelů, trendy barevné kombinace a další… Studenti našeho kurzu designu vědí, že palety mohou skládat do harmonií nebo kontrastů, podle toho, jakého efektu chtějí dosáhnout.

vyber-barev

 

6. Pro tvorbu koláže nebo prezentace

Canva
O tomto programu jsme tu na blogu už mluvili a zde najdete návod jak pracovat s programem Canva a tvořit třeba pěkné prezentace. Program ale můžete použít i na tvorbu hezké koláže – moodboardu. Stačí posbírat inspirativní obrázky, nahrát je do Canvy a poskládat tak, aby působily co nejlépe. Tady je ukázka moodboardu od naší studentky Alexandry Moncmann.

Až některou z aplikací vyzkoušíte, dejte mi vědět, jak se vám s ní pracovalo! A pokud máte nějaký svůj vlastní tip na nějaký online prográmek zdarma, podělte se v komentářích!