Jedna z věcí, kterou bych dnes v podnikání udělala jinak, je, že bych si mnohem dříve našla někoho, kdo už podniká a může mi poradit, nasměřovat mě, upozornit na chyby. Cesta by byla mnohem kratší. A také méně trnitá. Dřív jsem si totiž myslela, že nejdřív musím být úspěšná sama, abych se mohla začít seznamovat s dalšími podnikajícími a úspěšnými. Tak to je omyl…  Čím dříve, tím lépe!

 

Mentor je obvykle zkušenější či starší člověk, který se stará o mladšího a méně zkušeného svěřence (mentee), je mu oporou i rádcem, pomáhá mu lépe poznat sebe sama, svůj potenciál a své schopnosti.Wikipedia

S čím vám může takový mentor pomoci? Osobně si myslím, že nejlepší je, že vám poradí, jak dělat věci tak, abyste dosáhli rychleji vašeho cíle. Ví co funguje a co ne. Také vás podpoří a bude vás motivovat. Ale také vás třeba upozorní na chyby (jakkoli to může být pro vás nepříjemné), které on z odstupu vidí, ale vy je třeba nevidíte (nebo vidět nechcete). Je to ale také člověk, se kterým si můžete prostě popovídat o všem okolo podnikání nebo kariéry, co vás zajímá nebo trápí. A to je někdy ten největší přínos.

Možná si myslíte, že najít takového člověka musí být těžké. Kdo by chtěl nějaké začínající podnikatelce (nebo někomu, kdo ještě ani nezačal) zdarma radit (sama jsem často slyšela názor: „Ty někomu radíš? Vždyť si tím vychováváš konkurenci!!“) Ale tak to není. Když se začnete rozhlížet, zjistíte, že je kolem vás spousta lidí, kteří se velmi ochotně podělí o své zkušenosti. Je to jen o tom vykročit ze své komfortní zóny, začít se poohlížet ve svém okolí a nebát se někoho oslovit.

A nemusíte hledat daleko – třeba máte nějakého příbuzného či známého, který podniká? Promluvte si s ním! Nemusíte hned oslovovat neznámé lidi. Pokud ale máte nějakého konkrétního člověka, kterého obdivujete, ale neznáte se osobně, nebojte se ho také oslovit. Možná vás překvapí, jak ochotně se s Vámi sejde třeba na kávu či oběd. A když odmítne, svět se nezboří…

Chcete-li si vyzkoušet, jaké to je mít mentora, využijte příležitost v březnu, kdy se v Praze koná pro ženy konference Ženy sobě, kterou pořádá v rámci Equal Pay Day (Den rovnosti platů) organizace Business and Profesional Women Praha.

Proč BPW akci pořádá?

  • protože podporuje ženy v jejich ekonomické nezávislosti
  • chce, aby měly ženy stejná práva a podmínky (jako muži)
  • podporuje ženy, aby si více věřily
  • probouzí v ženách sílu a nabíjí je energií

To zní dobře, že?  :-)

Konfrence je dvoudenní (lze ale absolvovat i jen jeden den dle výběru). První den můžete načerpat inspiraci na přednáškách a v diskuzích se zajímavými osobnostmi jako je Simona Stašová nebo Beata Rajská a mnoho dalších.

Rozhodně byste si ale neměly nechat ujít druhý den konference – tedy sobotu. Ten den totiž máte příležitost usednout ke kulatému stolu k jedné ze zkušených žen – podnikatelek či manažerek. Téma si vyberete podle vlastní volby – přehled všech dam – mentorek a jejich témata najdete zde. Během hodinového mentoringu se s vámi mentorka podělí o zkušenosti, znalosti, inspiraci a pozitivní motivaci. Vstupenka na sobotní mentoring (pokud nechcete příjít i na páteční konferenci) stojí jen 900 Kč a vybrat si můžete až 5 mentorek (doporučuje se ale absolvovat ideálně 3 mentoringy v 1 den, abyste měly možnost získané informace v klidu utřídit :-) )

Po celou dobu je k dispozici dětský koutek s hlídáním (nutná rezervace), takže už žádné výmluvy, že kvůli dětem nemůžete přijít :-)

Po oba dva dny také bude probíhat tombola, jejíž výtěžek je věnován nadaci Archa Chantal a tedy ve prospěch budování přívětivého prostředí v nemocnicích pro malé dětské pacienty.

Za Online školu bytového designu a podnikání jsem věnovala do tomboly 1 poukázku na online kurz Základy designu interiéru v hodnotě 21 500 Kč. Tak zkuste štěstí! :-)

Do konce února platí zvýhodněné vstupné, tak neváhejte a doufám, že se na konferenci potkáme!

Konference se koná 18. a 19. března. Všechny potřebné informace, časy, program, ceny vstupenek atd. najdete na stránkách Equalpayday.cz

EPD_banner_V02