Trendy tu nejsou od toho, abychom je slepě následovali, ale abychom se inspirovali. A pokud nás některý styl zaujme a rozmyslíme si, jak ho pojmout v našem interiéru, pak teprve se můžeme vydat na nákupy. Nikdy by to nemělo být naopak – kupovat to, co je nejvíce „in“, a pak zjistit, že se nám to u nás doma vůbec nelíbí.

Začátkem každého roku se koná ve Frankfurtu světový vánoční veletrh Christmasworld, kde lze vidět všechny novinky pro daný rok a také lze jasně určit tendence v barevnosti i stylech. Pojďte se tedy dnes inspirovat, jak lze pojmout letošní Vánoce.

1. Přírodní styl

Toto je stálice již po několik let. Dekorace, které můžeme nejen koupit, ale i sami vyrobit nebo prostě jen posbírat v lese – mech, větve, šišky, žaludy… Můžeme také zrecyklovat například staré knihy, jako u těchto skládaných stromečků. Dekorace můžeme doplnit trochou lesku v podobě třeba stříbrných skleněných ozdob, ale rozhodně bychom se s dalšími barvami měli držet zpátky.

1_prirodni(zdroj Bohemia Living) (kopie)

Foto: Bohemia Living


Foto: Pinterest

Foto: Pinterest

2. Pastelové barvy

Jemné pastelové tóny ve spojení s bílou a stříbnou vytvářejí dojem zmrzlé a zasněžené krajiny a působí velmi křehce a romanticky. Vyberte si 1 – 3 jemné pastelové barvy. Na doplnění se opravdu hodí jen bílá a stříbrná – zlatá se sem vůbec nehodí a zkazila by nám „zasněžený“ dojem. Mimochodem barevná kombinace pastelové růžové a světlounce modré je i barvou roku 2016 podle firmy Pantone.

2_Pastelova

Zdroj: Canstockphoto.com

 

59ca4d134523d9ef1ec5bd6bda793024

Foto: Pinterest

3. Měděná

Tato barva je momentálně velmi trendy v interiérovém designu celkově, nejen o Vánocích. V obchodech najdete spoustu bytových doplňků v barvě mědi a také lze pořídit v této barvě samotné ozdoby na stromeček. Měděná si rozumí s mnoha dalšími barvami, třeba s odstíny hnědé a bílé.  Velmi luxusně působí s černou nebo tmavě modrou. A něžně vyzní ve společnosti pastelové růžové.

copper

Foto: Pinterest

 

wreath

Foto: Pinterest

 

3_Medena(zdroj_Pixabay.com (kopie)

Foto: Pixabay.com

4. Černá a bílá

Toto je pro Vánoce opravdu netypická barevnost, ale vypadá velmi šik – zvlášť v moderních minimalistických interiérech. Můžete se opravdu držet minimalismu nejen v barvách, ale i ve tvarech použitých ozdob, a nebo můžete popustit uzdu fantazii a pohrát si s nejrůznějšími materiály a odvážnými motivy, které díky umírněné barevnosti budou pořád působit elegantně.

 

Foto: Pinterest

Foto: Pinterest

 

Foto: Pinterest

Foto: Pinterest

 

5. Glamour styl

Pro dekorace v tomto bohémském stylu jsou typické materiály jako samet a kožešiny, různobarevné peří, ať už samostatně nebo jako ozdoba jiných dekorací, karnevalové masky a vzory zvířecí srsti. Trendy jsou také motivy či figurky zvířat. Určitě to není nic tradičního, ale pokud se nebojíte experimentů a chcete vyzkoušet něco nového, co jen tak někdo nemá, jděte do toho!

 

Foto: Livingimpressive.com

Foto: Livingimpressive.com

 

Foto: Pinterest

Foto: Pinterest

 

Foto: Pinterest

Foto: Pinterest

A co je při vánočním dekorování nejdůležitější? Jednotná myšlenka v celém interiéru a vlastně i exteriéru. Věnec na dveřích, vánoční stromeček, slavnostní tabule, svícny a různé další dekorace by měly být v jednotném stylu a barevnosti.