Vybrat tu správnou barvu pro výmalbu místnosti (a na další bytové zařízení) bývá tím nejtěžším úkolem. Nestačí vybrat barvu, která se nám líbí nebo která ladí se vším ostatním. Do hry vstupuje také světlo – a velmi záleží na tom, na jakou světovou stranu je zařizovaná místnost orientovaná.

Bohužel nestačí vybrat barvu ze vzorníku v obchodě. Světlo, pod kterým se na vzorek v obchodě díváme, bude s největší pravděpodobností úplně jiné, než to, které máme doma. Proto pravidlo č. 1 zní: vemte si vzorek s sebou domů.

Pojďme si teď projít jednotlivé světové strany a podívat se, jak ovlivňují výsledný barevný efekt.

SEVER

Každý ví, že ze severu přichází chlad. A tak se není co divit, že světlo, které přichází do místnosti ze severní strany je také chladné a do místnosti přináší lehce modrý tón. A to po celý den! Tato skutečnost je neoddiskutovatelný fakt. Bohužel, dále už se rady různých autorů na to, jak barevně vyřešit severně orientovanou místnost liší.

Podle mě záleží na tom, jaká místnost to je a jak ji budeme využívat. A pak kolik dopadá do místnosti samotného světla – někdy můžeme mít místnost na sever, ale obrovská okna, takže místnost působí poměrně světlým dojmem. Můžeme mít ale i okna malá a tudíž tmavou místnost. Obecně jsou dvě možnosti:

  1. Modré světlo bude skvěle fungovat s barvami ze stejné rodiny – tj. s modrými, ale i zelenými, fialovými – těmto barvám dodá více vibrující energie. Jsou to ale barvy studené a tak místnost bude i tak působit. Pokud nám to nevadí, pak směle do toho. Skvělé je to třeba pro ložnice, kde budou tyto barvy působit uklidňujícím dojmem.
  2. Pokud potřebujeme vizuálně mít v místnosti pocit „tepla“ a útulna, můžeme zvolit přírodní barvy s teplým podtónem žluté nebo například oranžové.Rozhodně se doporučuje vyhnout se chladným šedým tónům.

JIH

I na jihu je druh světla po celý den stejný – tentokrát ve žlutém tónu. To dodává energii všem barvám – teplým i chladným. Můžeme tedy vybírat prakticky podle svého přání. Jen pozor na příliš výrazné teplé barvy – použijte spíše tlumenější paletu, pokud nechcete vyloženě „oslnit“. A pokud chcete místnost spíše ochladit, zvolte například modrou.

VÝCHOD

Na východě je slunce v ranních hodinách nízko nad horizontem a světlo má stejně jako na jihu teplý žlutý tón. Problém je, že během dne o toto světlo přicházíme a do místnosti proudí spíše modré světlo. Zde záleží při výběru barev zejména na tom, v jaké části dne budeme místnost spíše využívat. Pak vybereme variantu buď podle rad pro severní (modré světlo) nebo jižní orientaci (žluté světlo)

ZÁPAD

O západu platí pravý opak než o východu – tedy po celý den zde máme studené modré světlo a odpoledne a při západu slunce teplé žluté – ale pozor – až oranžovo-červené při samotném západu. Rozhodně se proto nedoporučuje vymalovat západně orientovaný pokoj oranžově či červeně – v podvečer byste se tam cítili jako „v jednom ohni“. Jinak platí to, co východní strany – jen opačně.

Aby to nebylo tak jednoduché, do hry vstupuje také roční období – v létě je světla více, v zimě méně (a u západní orientace možná zcela přijdeme o část se žlutou či oranžovo-červenou složkou).

Znalost těchto zákonitostí nicméně můžete využít také při instalaci umělého osvětlení – při výběru světelných zdrojů se studeným nebo naopak teplým světlem (tyto informace  běžně najdte např. na žárovkách a zářivkách).

Celkově lze říci, že při uvažování o volbě barvy je důležité se zamyslet ve kterou část dne budeme místnost nejvíce využívat a jakou chceme mít atmosféru – zda klidnou chladnější nebo útulnější a energičtější teplou.

 

 

koupelna-na-sever

Příklad 1: na sever orientovaná koupelna s minimálním přístupem denního světla. Zvolíme teplé žluté umělé osvětlení a jemnou žlutou výmalbu. Foto: www.svdesign.com

 

loznice na sever

Příklad 2: Z málo osvětlené a chladné ložnice orientované na sever stejně nikdy neuděláte vzdušný světlý prostor. Nesnažte se jít proti proudu a raději zařiďte místnost v elegantních a klidných namodralých tónech.Případně můžete pro „proteplení“ použít pár výrazných doplňků v teplých odstínech (co třeba řezané květiny – i umělé? Tato místnost by se rozzářila s velkým pugétem žluto-oranžových růží na stolku…).  Foto: www.edwardpostiffinteriors.com