Emily Henderson je americká stylistka a blogerka, jejíž blog a videa jsou více než inspirativní (link na konci tohoto článku). Pracuje například pro televizi HGTV nebo americký obchod Target. Před časem publikovala sérii článků o tom, jakých chyb se lidé z jejího pohledu nejčastěji dopouštějí při zařizování interiéru. I když tady na blogu jsem o některých chybách už psala, s těmito také naprosto souhlasím. Zdá se, že ať jde o interiér americký nebo český, chyby se opakují stále stejné. Jaké to tedy jsou podle Emily?

    1. Nevhodná sedací souprava. Kolikrát si lidé objednají bytového designéra, ale doma už mají buď starší sedací soupravu, které se nechtějí vzdát (byla přeci drahá a ještě není tak stará a slouží dobře…) a nebo si už nějakou sami pořídili a teď chtějí návrh interiéru kolem této sedačky. Problém ale je, že ta sedací souprava je špatná. Nekvalitní látka, mix různých vzorů, nabubřelé tvary a zaoblené područky… Samozřejmě se s tím vždy dá nějak pracovat, ale už je to vždy o kompromisech. Sedačka je prostě obrovský kus nábytku, který k sobě bude přitahovat pozornost. Určitě to není o ceně sedačky, i levnější kousek může vypadat lépe, než rádoby luxusní drahá sedací souprava, kterou nejde s ničím dalším sladit. Jakou sedací soupravu tedy koupit? S jednoduchými tvary, v neutrálních barvách a s žádnými „ozdůbkami“

 

    1. Přiliš malý kusový koberec. Mám pocit, že kolikrát o tom lidé ani nepřemýšlejí. Jak velký by měl být koberec pod konferenčním stolkem? Má zasahovat až pod sedačku? A o kolik? Pravidlo je, že alespoň přední nohy nábytku (sedačky, křesel) by měly být na koberci – ideálně by měl koberec zasahovat minimálně do poloviny daného kusu nábytku. A pokud je na to prostor, měl by být nábytek na koberci všemi nohami. Vše ostatní je malé. Ano, větší koberec je dražší. Ale z hlediska vzhledu se to vyplatí. I za cenu, že zvolíte levnější kousek. Kusový koberec neslouží jen k tomu, aby nás nezábly při sezení nohy od země. Vytváří vizuálně „ostrov“ v naší místnosti, kde se soustředí nějaká zóna – např. odpočinková a konverzační v obývacím pokoji. A měli bychom ji nechat patřičně vyniknout. Skvěle to ilustrují tyto dva obrázky: pro obývací pokoj a pro ložnici (zelené jsou správně, červené špatně). A zajímavý poznatek z praxe: Emily upozorňuje, že když dělá styling pro různé katalogy, musí pracovat s tím, co má, respektive co výrobce zrovna chce „zpropagovat“. Takže musí použít určitý (menší) koberec, ale to neznamená, že by to tak mělo být správně.

 

  1. Vymalovat malou tmavou místnost bíle. O tom už jsme zde na blogu mluvili. Že každá místnost vymalovaná bíle bude působit velkým, vzdušným a čistým dojmem je mýtus. Bez dostatku přirozenného denního světla v místnosti tohoto efektu nedosáhnete. Co radí Emily, pokud nemáte dost denního světla, které by rozzrářilo bílou barvu? Zvolte středně tmavé neutrální odstíny. Šedou, taupe, béžovou, odstíny s nádechem růžové, světle modré či zelené. A jak zjistíte, zda ve vaší místnosti je dost (nebo málo) denního světla pro použití čistě bílé? Zamyslete se, zda v místnosti musíte někdy během dne (když venku je světlo), rozsvítit. Pokud ano, zvolte raději neutrální barvy nebo naopak syté výrazné odstíny pro dramatičtější efekt.

Souhlasíte s chybami, jak je vidí Emily? Setkáváte se s některými u svých klientů, nebo jste „zhřešili“ sami u sebe doma?

Doporučuji vřele návštěvu stránek Emily, nejen pro inspiraci a krásná videa či fotky a obrázky „před a po“ (sleduji také její Instagram). Inspirací vám totiž může být i to, jakým způsobem Emily vybudovala svou značku, co konkrétně nabízí atd. Líbí se mi, že se specializuje na „mixování eklektických stylů při omezeném rozpočtu“. Tím jasně určuje, kdo jsou její ideální zákazníci. Na internetu si buduje pozicici experta právě díky blogu a obsahu, který sdílí. Ukazuje samozřejmě také své realizace. Nechává nás ale nakouknout i do svého soukromí. A v neposlední řadě má jednotnou grafiku a styl napříč všemi svými online aktivitami. Vemte si z ní příklad! :-)

Stránky Emily Henderson

Články s chybami v interiéru: Sedačky, koberce, výmalba (s ukázkami neutrálních barev)