Fotografování interiérů je jedna z nejtěžších disciplín. Proto, pokud se profesionálně zabýváte navrhováním interiérů a chcete patřičně kvalitně prezentovat výsledky své práce, doporučuji vždy se obrátit na profesionála (a tím myslím člověka, který se specializuje na interiéry a architekturu. Svatební nebo portrétní fotograf opravdu není to pravé). Je ale jasné, že zejména když začínáte a nebo když chcete fotit třeba pravidelně nějaké své vlastní dekorace na svůj blog, bude pro vás snažší si zkusit vytvořit fotografie vlastní.

Naštěstí mám informace přímo od zdroje, a tak jsem požádala svého muže – fotografa, aby pro vás sepsal několik rad na téma focení interiérů. Dnes tedy začínáme tím základním – fotografickým vybavením, které budete potřebovat:

Fotoaparát

Rozhodně nemusíte utrácet desetitisíce. Kupte si fotoaparát, který je ve vašich finančních možnostech. Měl by ale mít objektiv šikorý minimálně 20 mm a mít možnost manuálního nastavení (tedy žádný “automat”). Nechte si poradit v obchodě nebo si zkuste několik aparátů půjčit od známých a vyzkoušet. Fotoaparát s tzv. pevnými skly (tedy ne „zoom“ objektivem), bude vždy kvalitnější (z hlediska obrazového výstupu). Bohužel ale takové velmi kvalitní objektivy jsou také velmi drahé, ale vždy se dá najít kompromis. To, co potřebujete, je takzvané „široké sklo“ – aby obsáhlo co největší prostor místnosti a vy tudíž nepotřebujete tolik prostoru na odstup od fotografované scény (protože nemáte kam odstoupit, většinou narazíte na stěnu…)

EF_24mm_f1.4L_II_USM_Default_tcm126-951456

Panuje přesvědčení, že musíte mít tzv. zrcadlovku. To opět není podmínkou, kolikrát stačí i kompakt, pokud bude splňovat vaše požadavky (tedy manuální nastavení a široký objektiv).

Některé objektivy, dělají to, že „soudkují“, to znamená že objektiv má veliký záběr, ale skladba jeho čoček neumožňuje dělat rovné hrany například zdí,  skříněk, oken a tak podobně (což je samozřejmě u interiéru žádoucí) – linie jsou v takovém případě zaoblené. Stane-li se to, pak naštěstí v digitální době existují různé počítačové programy, kterými vše vyrovnáte do původní podoby – takže kvůli tomu nemusíte hned měnit fotoaparát.

Stativ

stativy

Stativ je při focení interiérů nezbytný. Opět nemusí být za veliké peníze, dá se sehnat od 400 Kč, po bazarech možná i levněji. Se stativem máte tu výhodu, že se Vám při expozici (fotografování) fotoaparát ani nehne a vy máte krásné čisté snímky i na nízké ISO (co to znamená si povíme příště). Vypínejte si při nasazení na stativ stabilizaci, jinak se Vám může stát, že fotoaparát, začne hledat rovinu na stativu a rozhoupe se. Pak budou fotografie rozmazané.

Odrazná deska

24065_1031_img_0481

Čím víc světla při fotografování interiérů, tím lépe. Světla ale kolikrát v místnosti není mnoho a my si musíme pomoci dalším světlem. (Jednou z věcí, které vám pomohou, je výše zmiňovaný stativ – díky tomu, že fotoaparát pevně sedí na stativu, můžete zvolit delší čas expozice (laicky řečeno, závěrka objektivu zůstane déle otevřená a „pochytá“ maximum světla – pokud byste takto fotili „z ruky“ tak budou fotky rozmazané).

Druhá věc je odrazná deska. Světlo třeba z oken lze díky ní odrazit – světlo “vrátíte” před objektiv a nasměrujete na místo kam potřebujete.

Další možnosti jsou přenosná světla, ale pro náš účel drahá. Jedna odrazná deska, stojí od cca 500 – 700 Kč, měří kolem 1 metru, je oválná a dá se složit úhledně na třetinu. Často ale budete potřebovat pomoc někoho dalšího, kdo vám desku ve správné pozici podrží.

Tak, základní vybavení už máte. Příště si povíme, jak nastavit váš fotoaparát pro co nejlepší výsledek.

Zdroj foto: canon.cz a objektivy.com