Co mají společného architekti, kteří nemají v čem nosit notebook a maminka na mateřské, které se nelíbí nabídka obchodů s doplňky do dětských pokojíčků? Sešli se pod jednou střechou designového obchůdku Popout. Jak architekti tak maminka svou potřebu totiž vyřešili tím, že sami navrhli a vyrábějí originální produkty, které jim na trhu chyběly. Měla jsem milou příležitost potkat se (nejen) s nimi koncem srpna na příjemném setkání novinářů, blogerů a designérů v kavárně Alchymista.

Popout je (online) místo, kde mohou designéři představit své výrobky a příběh. Najdete tu produkty českých i zahraničních umělců, kteří milují to, co dělají (což je na výsledku vždycky vidět :-)

Využila jsem příležitosti a zeptala se na pár otázek Kláry, jedné ze dvou zakladatelek projektu Popout.

Kláro, jak vznikl nápad založit e-shop s produkty od zajímavých designérů?

Chtěli jsme vytvořit místo, kde si i náročnější zákazník přijde při nákupu dárků na své. Popout měl a má reprezentovat online platformu, kde vždy objevíte originální a vkusné produkty od českých a zahraničních autorů. V dnešní podobě Popout nabízí prezentaci designérů, kteří milují svoji práci, která je velmi často ručně dělaná, záleží jim na materiálech, které bývají z lokálních zdrojů a s jejich výrobky je pojí příběh.

A jak vznikl název obchodu? Krásně vám sedne, ale dovedu si představit, že vymyšlení trefného názvu může být hodně náročné… Jak to bylo u vás?

Bylo to těžké. Chtěli jsme samozřejmě něco originálního a něco co bude jasně reprezentovat naši značku. Slovo Popout pro nás znamená gejzír nápadů, které stále vyskakují ven. Třeba jako popcorn. Ty nápady nebo-li produkty vylétají z hlav autorů, jejichž práce najdete u nás na webových stránkách.

Tak to je přesné, to mi název evokuje v souvislosti s originálními nápady designérů. Podle čeho vybíráte designéry do své nabídky?

Řemeslo, láska k jejich práci, použití lokálních zdrojů při výrobě a v mnoha případech 100% ruční výroba. A samozřejmě že vždy pátráme po příběhu, který autora s jeho produktem pojí.

A to se mi přesně líbí – že za každým výrobkem je nějaký příběh. Jaký je váš nejoblíbenější předmět z Popout (dá-li se to vůbec říct)?

My obě máme z Popoutu snad všechno, nebo jsme tím někoho z blízkých obdarovaly. Je to náročné mít takový obchod. Zvlášť když všechny ty věci, které nabízíme se nám tak líbí. :) Tedy jasnou odpověď nemáme.

Tak já se aspoň pokusila vybrat pár kousků, které nadchly mně. Tady jsou a děkuji za rozhovor! :-)

1. Divadlo v bedně, 1 525 Kč
2. Ořechové pouzdro na karty, 420 Kč
3. Batoh ROLLTOP WEBBING BLACK/WHITE, 2 750 Kč
4. Sešit Koník s Méďou A5 – s tečkami, 85 Kč
5. Ilustrace pana lišáka Vendelína, 200 Kč
6. Skleněná zahrada – krychle, 985 Kč