Již zítra začíná prodej nových kuchyní METOD v IKEA. Jak jsem slíbíla v předchozím článku o těchto kuchyních, podíváme se tentokrát trochu dovnitř. Zvenku jsou kuchyně krásné, ale hlavně v detailech se ukrývají ta hlavní překvapení…

Už jsem zmiňovala šikovný způsob zavěšení horních skříněk, které jsou všechny na jedné liště. Montáž by měla být ještě snadnější než dosud.

Nové je také osvětlení pracovní desky. To lze navíc pomocí ovladače regulovat – na výběr máte tři intenzity světla.

Osvětlené můžete mít i skříňky, ale nově také zásuvky!

Korpusy skříněk, dosud jen bílé, si můžete vybrat nyní ve dvou barvách – bílé a černohnědé.

Inovace najdeme i v pracovních deskách. Nejen že jsou na výběr dvě tloušťky desek (silnější deska sedne lépe k rustikální kuchyni, tenčí k modernějším) ale také si můžete nechat desku vyrobit přímo na míru! A dokonce můžete mít desku s integrovaným dřezem! Jako obklad za linku – to je něco, co třeba mě v minulosti v IKEA chybělo – použijte nástěnné panely na míru. Přechod mezi deskou a panelem zakryjete lištou – buď opět na míru nebo hotovou. Stále budou také v nabídce nástěnné oboustranné panely s rozměry 50 x 60 cm.

Krásné jsou úzké šuplíky, které se hodí do kuchyní v rustikálním stylu.

A také možnost udělat si vnitřní vybavení zásuvek podle sebe. Z venku to může vypadat jako jeden velký šuplík (a tím pádem bude zvenku kuchyň působit jednotně), kdežto uvnitř mohou být třeba 3 menší zásuvky. Vnitřní vybavení už neurčuje vnější vzhled…

Vnitřek zásuvek můžete opět uspořádat podle svých představ s pomocí různých úložných krabic, stojanů a příborníků (nové bambusové jsou moc pěkné!)

Cenu kuchyně také můžete výrazně ovlivnit volbou vnitřního vybavení – na výběr jsou např. cenově dostupnější zásuvky FÖRVARA nebo komfortnější MAXIMERA se samodovíráním.

Myslím, že možností, jak nyní sestavit svou ideální kuchyň, nabízí systém METOD určitě bezpočet. Díky tomu si ale možná budete připadat velkým množstvím možných variant zahlceni. Nenechte se odradit a dejte na mou radu: VŽDY ZAČNĚTE U SEBE! Před vybíráním a plánováním kuchyně se pořádně zamyslete, co budete potřebovat a co ne. Uvědomte si, jaké nádobí máte a kam ho chcete ukládat. Jak často vaříte. Kolik lidí s vámi bude v kuchyni. Jaký je váš životní rytmus a styl. Nové kuchyně jsou opravdu variabilní a tak můžete vymyslet i zcela netradiční řešení, která vám ale bude naprosto vyhovovat. Nezapomeňte na dostatek úložných prostor a praktičnost! Pak dobře změřte prostory, které máte k dispozici a pak se pusťte do tvoření v plánovači IKEA. Základem je rozmístění všeho potřebného, ergonomie a využití každého centrimetru, který máte k dispozici. Potom teprv přijde na řadu vzhled nové kuchyně – a že je z čeho vybírat! Pokud máte propojenou kuchyň s jídelnou či obývacím pokojem, můžete stejné skříňky použít dokonce i tam, pro dokonale sladěný vzhled.

Více inspirace najdete na stránkách IKEA.

P.S. A až budete v obchodním domě IKEA prohlížet nové kuchyně, rozhodně se podívejte také na krásnou knihu NAŠE JÍDLO – PŘIROZENĚ! Je opravdu plná nádherných fotografií a receptů a rad na šetrné vaření a ekologické hospodaření v domácnosti. Nejen že je knížka krásně zpracovaná i po grafické stránce, ale je podle mého gusta i z hlediska zdravých a chutných receptů a ohledu na životní prostředí. Doporučuji!